EU heeft Boeing in vizier: 'Commissie werkt aan importheffing op Amerikaanse vliegtuigen'

Het is bal. De Europese Commissie heeft Boeing in het vizier voor nieuwe importheffingen, mochten de gesprekken met de VS over een handelsdeal op niets uitlopen. De vliegtuigen van de Amerikaanse fabrikant staan op een lijst met goederen ter waarde van 100 miljard euro aan import per jaar uit de VS.
Het gaat om een plan dat pas in werking treedt als de Europese Commissie er niet in slaagt de huidige heffingen van de VS omlaag te onderhandelen, meldt zakenkrant de Financial Times.
"We zijn ons aan het voorbereiden op de mogelijkheid dat er geen deal bereikt zal worden met de VS", bevestigt een woordvoerder van EU-commissaris Maroš Šefčovič aan RTL Z. "Alle opties liggen op tafel." Tegelijkertijd wil de woordvoerder niet ingaan op details. "Een deal bereiken heeft onze voorkeur", benadrukt hij verder.
Meerdere heffingen
Op dit moment gelden twee heffingen voor import vanuit de EU naar de VS. Allereerst geldt een importheffing van 25 procent op staal en aluminium van buiten de VS. En er geldt een algemene importheffing van 10 procent op nagenoeg alle EU-export naar de VS. Deze laatste heffing is onderdeel van Trumps wereldwijde pakket aan heffingen. Hier kwam de Amerikaanse president begin april mee als vergelding voor de in zijn ogen oneerlijke handelspraktijken tegen de VS.
In eerste instantie kreeg de EU een heffing van 20 procent om de oren. Nadat beurzen wereldwijd diep in het rood doken uit angst voor de consequenties van de handelsoorlog, verlaagde Trump de heffingen, tot 10 procent voor de EU. Alleen de heffingen tegen handelsaartsvijand China bleven onverminderd hoog, en werden zelfs verhoogd.
Onderhandelingen
De EU is nu aan het onderhandelen - net als andere handelspartners van de VS - met de Amerikaanse regering over een handelsdeal. Voor het geval dit niet lukt, wordt achter de schermen dus ook gewerkt aan nieuwe maatregelen. Zoals een heffing op vliegtuigen van een van Amerika's grootste bedrijven: Boeing.
De EU importeerde vorig jaar voor 18,3 miljard euro aan Amerikaanse vliegtuigen en onderdelen voor de lucht- en ruimtevaart, blijkt uit cijfers van Eurostat. Verder zouden er onder meer chemische producten op de lijst staan, die naar verwachting morgen gepubliceerd wordt.
Voordat de heffingen daadwerkelijk ingaan, duurt vervolgens nog wel even. Er moet bijvoorbeeld nog een gekwalificeerde meerderheid van de EU-lidstaten goedkeuring aan het plan geven. Dat betekent dat 55 procent van de lidstaten in moet stemmen, en die moeten samen ook nog eens goed zijn voor 65 procent van de Europese bevolking.
Gewild doelwit
Boeing is een gewild doelwit in de wereldwijde handelsoorlog. China heeft de nationale luchtvaartmaatschappij al verordonneerd om geen nieuwe toestellen uit Seattle meer te kopen, meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
De heffingen zijn een zeer in het oog springend wapenfeit van Trump in zijn eerste 100 dagen in het Witte Huis. Amerikanen zijn er niet blij mee, vertelt correspondent Erik Mouthaan.