In maar drie EU-landen zijn de inwoners rijker dan in Nederland

Nederland scoort hoog op de lijst met meest welvarende landen van de Europese Unie. Alleen Luxemburg, Ierland en Denemarken staan hoger, kijken naar het zogenoemde het bruto binnenlands product (bbp). Als je kijkt naar de consumptie, een betere maatstaf voor welvaart, dan kunnen alleen de Luxemburgers het zich veroorloven om meer uit te geven dan wij.
In 23 van de 27 EU-landen zijn de inwoners minder rijk dan wij. Alleen voor Luxemburgers, Ieren en Denen is het bruto binnenlands product (bbp) per inwoner nóg hoger. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De EU is één van de rijkste regio's in de wereld.
Het bbp is een maatstaf voor economische groei, en de totale toegevoegde waarde van alle in een land geproduceerde goederen en diensten.
Nummer 2 qua consumptie
Een betere maatstaf om te kijken naar de welvaart is de consumptie per inwoner. Dat geld kunnen consumenten zich blijkbaar veroorloven om uit te geven. Dan klimt Nederland zelfs naar de tweede plek, achter koploper Luxemburg. In dit cijfer is ook rekening gehouden met uitgaven van de overheid, zoals de zorg. Die komen immers ten goede aan de inwoners van een land.

De consumptie per inwoner is gecorrigeerd voor het prijspeil in de verschillende landen. Zo kun je in een bijvoorbeeld Bulgarije veel meer doen voor een euro dan bij ons. Zonder naar de prijsniveaus te kijken, zou Bulgarije nog armer lijken, aldus Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. Het land is nu al het armste land van de EU.
Bbp per inwoner
Het bruto binnenlands product (bbp) per inwoner was vorig jaar in ons land 63.000 euro. Dat is de helft meer dan het gemiddelde in de EU. Het cijfer wordt berekend door de omvang van de hele economie te delen door het aantal inwoners. Het bbp per inwoner was in 2024 in Nederland 0,3 procent hoger dan een jaar eerder. Voor onze vierde plek op de ranglijst met rijke landen maakt dat niet uit.
Het bbp per inwoner wordt vertekend doordat een aantal rijke inwoners het gemiddelde opstuwen. Maar dat is ook zo in andere landen. En de inkomensongelijkheid in Nederland behoort tot de laagste in de EU, aldus Van Mulligen. "Vooral de onderkant is relatief beter af dan in andere EU-landen."
Luxemburg lijkt rijker
Ook de ranglijst, dus de onderlinge verhoudingen tussen consumenten uit de verschillende EU-landen, wordt vertekend door een aantal zaken. Zo zijn er in koploper Luxemburg relatief veel grote banken, waarvan de productie wel meetelt bij de berekening van het bbp. Maar relatief veel mensen die in Luxemburg werken, wonen niet in dat land, maar in bijvoorbeeld, België, Frankrijk of Duitsland.
Woningen in buurlanden zijn vaak goedkoper, en Luxemburg is maar een klein land, zodat werknemers prima in een buurland kunnen wonen. Gevolg is wel dat mensen die niet in Luxemburg wonen, maar er wel werken, niet meetellen bij de berekening van het bbp per werknemer. Daardoor lijkt het bbp van mensen die in Luxemburg werken én wonen hoger dan het is.
Iets vergelijkbaars is het geval bij Ierland. Daar zitten veel hoofdkantoren van internationale bedrijven. Net zoals bij banken in Luxemburg wordt hun productie wel toegerekend aan Ierland, maar de doorsnee inwoner van Ierland heeft daar niet zoveel aan, aldus Van Mulligen.
Dat vermogens niet gelijk zijn verdeeld is logisch, legt Van Mulligen uit in onderstaande video: