Nog maar 22 plekken

Op deze spoorwegovergangen kun je geflitst worden als je door rood rijdt

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht Op deze spoorwegovergangen kun je geflitst worden als je door rood rijdt
RTL

Spoorwegbeheerder Prorail is nog niet overal waar het wil aan het flitsen bij spoorwegoverwegen. Op 18 van de aangewezen 40 plekken zijn nog geen flitspalen geplaatst of werkt de apparatuur nog niet goed genoeg. RTL Z vroeg aan Prorail waar bestuurders nu wel en (nog) niet op de bon geslingerd worden.

Om de veiligheid bij spoorwegovergangen te verbeteren was het volgens Prorail de bedoeling dat 40 overwegen in 2024 en het eerste deel van dit jaar voorzien moesten zijn van flitscamera's. Die flitsers komen in actie als iemand met een voertuig doorrijdt terwijl de rode lichten branden.

De teller staat nu nog 'maar' op 22 overwegen. Op negen locaties (drie in Borne, drie in Twello en één in Susteren, Boxtel en Woudenberg) staan al wel camera's, maar duurt de test langer. 

Eisen OM 

"Soms komen we er in de testperiode namelijk achter dat er iets nog niet klopt en dat moet dan worden aangepast. Op sommige locaties worden de lenzen vervangen of wordt gewerkt aan de instellingen van de camera’s", aldus Prorail. 

"Pas als we voldoende goede beelden binnenkrijgen, kunnen we overgaan tot handhaven. De foto's die het flitscamerasysteem maakt van overtredingen moeten voldoen aan de eisen die het Openbaar Ministerie hieraan stelt", zegt Marcel Donker, adviseur Incidentenbestrijding bij ProRail.

Hoe hoog is de boete? 

  • Auto's, motoren, vrachtwagens: 310 euro
  • Brom- en snorfietsen: 210 euro 

Er wordt een boete uitgeschreven als iemand met een voertuig het rode licht bij een overweg negeert. Voetgangers worden niet geflitst en moeten op heterdaad betrapt worden. Als dit gebeurt, krijgen ze een prent met 90 euro erop. 

Volgens een woordvoerder van Prorail komt het erop neer dat de overtreding onder allerlei omstandigheden goed zichtbaar moet zijn op de foto's. Dit is dus bij de negen eerdergenoemde overwegen niet het geval.

"Deze locaties krijgen een tijdelijk bord. Zo is het voor weggebruikers duidelijk dat de flitscamera's nog in de testfase zitten en dat er dus nog geen boetes worden geschreven", aldus het bedrijf dat het spoor beheert. Wanneer deze camera's geschikt zijn, is volgens de woordvoerder nog niet bekend. "We hopen zo snel mogelijk." 

 

ProRail vindt honderden dassensporen bij treintrajecten en kijkt of actie nodig is
Lees ook

ProRail vindt honderden dassensporen bij treintrajecten en kijkt of actie nodig is

Daarnaast zijn er daarnaast dus nog negen plekken waar nog helemaal geen flitscamera te bekennen is. "We zijn in gesprek met de gemeenten Rotterdam, Zeist, Heiloo, Castricum, Utrechtse Heuvelrug, West Betuwe, ’s-Hertogenbosch, De Bilt en Vught." 

Prorail kan en wil 'omdat de gesprekken lopen' niet zeggen wanneer deze camera's geplaatst worden. "Het is een uitrol. We hebben nog even."

Het plaatsen van flitscamera's bij spoorwegovergangen is onderdeel van het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen. Om het aantal ongelukken en gevaarlijke situaties bij overwegen te verminderen is dit programma opgesteld. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"Gedurende een proef vanaf april 2018 tot en met december 2020 zijn er flitscamera's geplaatst bij twee overwegen in Hilversum. In deze periode zijn ruim 2650 boetes uitgeschreven voor het negeren van de rode knipperlichten. Het gaat daarbij om weggebruikers met kenteken. Tijdens de periode van deze proef, zagen we het aantal overtredingen afnemen met 50 tot 60 procent", schrijft Prorail. 

"Dankzij dit resultaat is besloten om de handhaving met flitscamera's bij overwegen, landelijk in te zetten." 

Al laat een woordvoerder voorzichtig doorschemeren dat Prorail liever op nog meer plekken camera's had gezien. "We zijn afhankelijk van budget van het ministerie en dat is nu voldoende voor circa 40 overwegen." 

De spoorwegbeheerder zegt geen actuele cijfers over het aantal uitgeschreven boetes te willen delen. Ze willen het project eerst 'langer laten lopen'. In oktober werd bekend dat er in het eerste halfjaar na het plaatsen van de eerste flitser meer dan 6.000 boetes zijn uitgeschreven. Daar komt nog eens bij dat er toen aanzienlijk minder camera's in gebruik waren. 

'Het gaat niet om boetes' 

Het valt op dat het aantal boetes in de weken na plaatsing van een flitser steeds minder werd. Zo halveerde bij de Generaal de la Reylaan in Bussum in de eerste vijf weken het aantal boetes van 108 naar 46 per week.

"Veel mensen houden zich dus niet aan de regels als het gaat om het oversteken van een overweg", schreef Prorail in oktober. Maar, zo benadrukt de woordvoerder van Prorail ook nu weer: "Het gaat ons niet om de boetes. Het gaat ons erom dat weggebruikers zich veilig gedragen op de overwegen." 

Prorail waarschuwt spooroverstekers al langer: 

Lees meer over
ProRailSpoorwegen

Laatste video's van RTL Nieuws

Sporters opgelet: positieve dopingtest mogelijk na een onenightstand
Bijvoorbeeld cocaïne

Sporters opgelet: positieve dopingtest mogelijk na een onenightstand