Europese Investeringsbank wil 70 miljard vrijmaken voor tech: 'Profiteren van Trump-chaos'

De Europese Investeringsbank wil de komende jaren 70 miljard euro extra investeren in Europese techstartups. De hoop is dat hierdoor ook private bedrijven extra durven te investeren, waardoor er tot 250 miljard euro aan extra investeringen los moet komen.
Dat zegt de directeur van de EIB, Nadia Calviño. Volgens haar kan Europa nu profiteren van de 'Trump-chaos'. Daarmee doelt Calviño op het beleid van de Amerikaanse regering om vele miljarden te bezuinigen op de financiering van onderzoek en universiteiten.
In het gat springen
De EIB wil in dat gat springen door tientallen miljarden te investeren in startups, onderzoek en ontwikkeling. Bovendien is het geld ook beschikbaar om Europese investeringsbedrijven te helpen om startups te kopen.
Als succesvolle techstartups groter worden, hebben ze op een zeker moment vaak heel erg veel geld nodig om verder te kunnen groeien. Wat de EIB betreft is het nu nog te vaak zo dat op dat moment grote Amerikaanse investeerders met extreem diepe zakken zich inkopen, waarmee veelbelovende Europese bedrijven toch weer in Amerikaanse handen komen.
"De hoop is dat Europese startups op termijn niet langer naar de Verenigde Staten hoeven te gaan voor hun kapitaalbehoefte in de groeifase", aldus Calviño.
Mijlenver achter
In de afgelopen decennia is Europa ver achterop geraakt ten opzichte van de VS als het gaat om techbedrijven. Van de 20 grootste technologiebedrijven te wereld, waarmee extreem veel geld wordt verdiend, komen er slechts twee uit Europa en zestien uit de VS.
In Europa blazen alleen ASML (Nederland) en SAP (Duitsland) een deuntje mee. Een belangrijke reden voor de achterstand is volgens veel experts dat het in de VS veel makkelijker is om durfkapitaal aan te trekken bij investeerders. In de EU is dat moeilijker, omdat in alle EU-landen andere regels gelden en het lastiger is om geld op te halen bij investeerders in verschillende landen. Er wordt al jaren en jaren gewerkt aan Europese wetgeving om die hordes weg te nemen, maar dat wil nog niet lukken.
In handen van EU-landen
De EIB is een investeringsbank die volledig in handen is van de lidstaten van de EU. De bank verschaft leningen aan- en neemt aandelenbelangen in bedrijven en projecten die bijdragen aan de EU-doelstellingen.