Voor water, eten of medicijnen

Zoveel geld moet je per persoon in huis hebben voor noodgevallen

Door Michaël Niewold··Aangepast:
RTL

Er zijn zorgen bij De Nederlandsche Bank (DNB) over de groei van het aantal cyberaanvallen op banken en andere bedrijven die ons betaalsysteem ondersteunen. Als zij succesvol zijn, hebben we een probleem. Daarom adviseert de centrale bank om genoeg cash in huis te hebben voor noodgevallen. 70 euro per persoon, om precies te zijn.

De financiële sector is steeds vaker het doelwit van kwaadwillenden. Van alle cyberaanvallen wereldwijd in het afgelopen halfjaar was bijna een derde gericht op banken of bedrijven waar zij op leunen, meldt DNB in het halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit

Van vitaal belang

Er werden vooral veel meer aanvallen gerapporteerd op de telecomsector. Dat is een bedrijfstak die van vitaal belang is voor de financiële sector, bijvoorbeeld om pinnen en online bankieren mogelijk te maken. Het gaat daarbij vaak om Ddos-aanvallen, om systemen - tijdelijk - lam te leggen. 

Daar blijft het niet bij. De infrastructuur wordt ook fysiek aangevallen, denk aan de telecomkabel op de bodem van de Baltische zee. Deze raakte in de eerste maanden van dit jaar meerdere keren beschadigd, mogelijk met opzet

MIVD: Russische hackers wilden stembusgang Europese verkiezingen saboteren
Lees ook

MIVD: Russische hackers wilden stembusgang Europese verkiezingen saboteren

"Een race die we niet mogen verliezen", aldus directeur Steven Maijoor in een speech vorige week over cyberveiligheid. Hij wijst op de aanval door hackers in dienst van Rusland op een Nederlandse 'publieke instelling' vorig jaar. Een primeur, aldus de Nederlandse Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) in zijn jaarverslag

En dus ligt er nu dit advies van DNB en andere maatschappelijke organisaties, verenigd in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). Een van die organisaties is het Nibud, dat consumenten adviseert over hun huishoudgeld. 

70 euro per persoon

Het Nibud heeft berekend hoeveel je ongeveer nodig hebt als het door een noodsituatie drie dagen (72 uur) niet mogelijk is om elektronisch te betalen en bijvoorbeeld kassa's in de supermarkt het niet doen of als je niet online kunt bankieren. 

"Dan komen zij op een bedrag van 70 euro per persoon en 30 euro voor voor een kind", vertelt Olaf Sleijpen, directeur betalingsverkeer bij DNB. Dat bedrag is bedoeld voor de eerste levensbehoeften na een ramp. Denk aan water, voeding of vervoer. 

In de berekeningen zijn de vaste lasten niet meegenomen, omdat het Nibud ervan uit is gegaan dat die alsnog worden afgeschreven als het betalingsverkeer weer werkt. Het uitgangspunt is verder dat de keukenkastjes leeg zijn.

Wc-papier wel, kapper niet

In het adviesbedrag is verder geld gereserveerd voor onmisbare zaken als wc-papier, shampoo en tandpasta. Geld voor uitgaven die uitgesteld kunnen worden, zoals een kappersbezoek, zit er niet in. Wel in het budget: wat geld om pleisters en medicijnen te kopen. Hiervoor is het maandelijkse bedrag dat het Nibud adviseert omgerekend naar drie dagen. In totaal rekent het Nibud hier 45 euro voor.

En daarnaast nog eens 25 euro om met de auto of het openbaar vervoer naar familie of vrienden te gaan. Of het ziekenhuis of winkelcentrum. De kosten voor roken of een huisdier zijn níet meegerekend.

Tips

Je hoeft niet per se vandaag naar de pinautomaat. "Er is geen sprake van een acute noodsituatie, dus er is voldoende tijd om dat bedrag op te bouwen", zegt Sleijpen. "Bouw het geleidelijk op."

En zorg dat je kleinere biljetten en wat muntgeld in huis hebt. "Dat je ook gewoon zoveel mogelijk gepast kunt betalen." Verder is het ook handig dat je pinpas het doet en om een app van de bank op je telefoon te hebben. 

Ook een goed idee is om in een gezin rekeningen bij meerdere banken te hebben. "Het belangrijkste is eigenlijk dat je zorgt dat je verschillende opties hebt", vat Sleijpen samen. 

Kwart heeft het niet

Het advies is voor een flink deel van de bevolking geen overbodige oproep, blijkt uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel, waar ruim 18.000 mensen aan meededen. Ruim een kwart van de ondervraagden heeft nauwelijks cash in huis. En bij nog eens 27 procent gaat het om maximaal 99 euro. Voor een stel is dat al te weinig, volgens het advies. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Cash in trek bij zzp'ers

Een andere opmerkelijke uitkomst uit het onderzoek is dat zelfstandige ondernemers drie keer zo vaak als gemiddeld meer dan 1000 euro cash in huis hebben. 

Naast zzp'ers zijn ook jongeren nog wel fan van cash. Een kwart van hun uitgaven wordt contant afgerekend, bleek uit eerder onderzoek van DNB. Waarom dat zo is, vertellen ze in de video hieronder:

Lees meer over
DNB

Laatste video's van RTL Nieuws

Door kartelgeweld moeten olifanten en tijgers in Mexico verhuizen
'Ze dreigden dieren te doden'

Door kartelgeweld moeten olifanten en tijgers in Mexico verhuizen