Rekenkamer constateert ernstige problemen bij Justitie, Buitenlandse Zaken en Defensie

Er zijn ernstige gebreken in de strafrechtketen, de beveiliging van militaire objecten en het financiële reilen en zeilen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in zijn jaarlijkse verantwoordingsonderzoek. Daarin kijkt het niet alleen naar de besteding van het geld door de overheid, maar ook naar de bedrijfsvoering. En die laat op sommige plekken ernstig te wensen over.
1. Verkeerde persoon veroordeeld
Die gebreken kunnen voor burgers soms desastreus uitpakken. Bij het ministerie van Justitie en Veiligheid wijst de Rekenkamer op de onjuiste tenaamstelling in de strafrechtketen. Dat is precies zo pijnlijk als het klinkt: door identiteitsfraude of simpelweg door het verkeerd invoeren van een naam worden verdachten soms onder de verkeerde naam geregistreerd, waardoor ook de rechter in feite de verkeerde persoon veroordeeld.
Daders kunnen daardoor hun straf ontlopen en onschuldige burgers worden onterecht veroordeeld. Er zijn 876 van dit soort zaken bekend, in 141 zaken gaat het om ernstige strafbare feiten zoals zedendelicten en geweldsmisdrijven, schrijft de Rekenkamer. Extra pijnlijk: het probleem is al zeker sinds 2012 bekend, maar nog steeds is niet duidelijk wat er met dit soort gevallen moet gebeuren of hoe de fout hersteld moet worden.
2. Beveiliging defensieobjecten 'ernstig onder de maat'
Ook voor Defensie is het geconstateerde gebrek nogal pijnlijk, want juist de verdediging van de eigen locaties is onder de maat. "Uit defensietesten blijkt dat belangrijke militaire objecten onvoldoende beveiligd zijn en dat het beveiligingsbewustzijn onder defensiemedewerkers ernstig tekortschiet", schrijft de Rekenkamer. "Dit gebrek in combinatie met de huidige veiligheidssituatie vinden wij onacceptabel."
Zo werd er geconstateerd dat medewerkers niet alert waren bij verdachte situaties, dat onbevoegde personen bij de basis de weg werd gewezen en dat onbevoegden zelfs toegelaten werden op defensielocaties. Nadat de Rekenkamer bezwaar had gemaakt over de gang van zaken bij het ministerie, heeft Defensie inmiddels een plan van aanpak opgesteld om verbeteringen door te voeren.
3. Financiële puinhoop bij Buitenlandse Zaken
Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben ze er juist financieel een potje van gemaakt. Het ministerie is overgestapt op een nieuw systeem voor de financiële administratie, maar daardoor is nu niet meer goed duidelijk welke financiële verplichtingen het ministerie is aangegaan en welke voorschotten er al zijn verstrekt. Denk aan subsidies die het ministerie verstrekt aan organisaties in binnen- en buitenland.
Omdat het overzicht ontbreekt moest het ministerie veel correcties doorvoeren en konden de financiële gegevens zelfs niet op tijd worden aangeleverd aan de accountant van het Rijk. "Deze situatie is onwenselijk omdat ze inefficiënt is, maar ook omdat dit probleem gevolgen kan hebben voor burgers, bedrijven en andere relaties." De Rekenkamer wijst erop dat hierdoor afspraken onduidelijk kunnen worden, betalingen worden vertraagd en prestaties onvoldoende worden gemonitord.