Consumentenbonden klagen bij EU over kosten handbagage

Verschillende luchtvaartmaatschappijen, waaronder EasyJet, Transavia, Ryanair en Vueling, rekenen onterecht kosten voor handbagage. Dat zeggen verschillende Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond en de Belgische evenknie Testaankoop. De bonden dienen een klacht in bij de Europese Commissie.
De klachten, die ook zijn neergelegd bij het netwerk van Europese consumentenautoriteiten (CPC), gaan over easyJet, Norwegian Airlines, Ryanair, Transavia, Volotea, Vueling en Wizzair.
Het is tegen de regels om passagiers te laten betalen voor een redelijke hoeveelheid handbagage, zeggen de bonden, wijzend op een oordeel van het Europese Hof uit 2014. Vorig jaar legden de Spaanse autoriteiten daarom al fikse boetes op aan onder andere Ryanair, Vueling en Easyjet.
Maar sindsdien is er niets veranderd en is handbagage een steeds belangrijker verdienmodel geworden voor luchtvaartmaatschappijen. "Ze hebben er geen kosten aan, maar verdienen wel veel geld aan handbagage", zegt Babs van der Staak, woordvoerder van de Consumentenbond. "Wij vinden dat een redelijke hoeveelheid handbagage gratis moet zijn."
75 euro
Uit een rapport van de Europese consumentenkoepel European Consumer Organisation blijkt dat de kosten voor handbagage bij een enkele reis sterk uiteenlopen, variërend van 6 euro tot 75 euro. Ook de regels voor die bagage zijn volgens Van der Staak 'een grote wirwar' en zouden bij iedereen hetzelfde moeten zijn.
Bij budgetmaatschappijen zoals Transavia is het niet ongewoon dat het kale vliegticket goedkoper is dan het tarief voor ruimbagage. Dat leidt ertoe dat reizigers vaak alleen met gratis handbagage willen reizen, zo zie je in deze video.
(Tekst loopt door onder de video.)
"Kosten hangen bijvoorbeeld af van de afmetingen, gewicht, waar je naartoe vliegt of het seizoen", aldus Van der Staak. De bonden willen dat de kosten voor handbagage nader worden onderzocht, en hopen dat er op Europees niveau wordt opgetreden tegen de praktijken. Bestaande regels op dit gebied kunnen volgens de Consumentenbond worden herzien.
In België sleept consumentenorganisatie Testaankoop het Ierse Ryanair voor de rechter om de kosten voor handbagage. Volgens de organisatie schendt het bedrijf 'op verschillende manieren' de rechten van consumenten. "Zo moet je bijbetalen voor handbagage van 10 kilo ter grootte van een trolley en zijn de prijzen voor valiezen of priority boarding niet duidelijk", zegt de organisatie.
Soelaas bieden
Volgt de Consumentenbond in Nederland met dit soort zaken? Op dit moment niet, zegt Van der Staak. De bond alhier sluit zich aan bij de bredere actie en gaat ervan uit dat dit soelaas gaat bieden aan de consument: transparante ticketprijzen, die makkelijker met elkaar te vergelijken zijn. Hierom is ook een brief gestuurd door de bond naar de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt.
RTL Z benaderde enkele luchtvaartmaatschappijen voor een reactie, die zijn nog niet gegeven.