46 procent

Huur private sector slokt bijna helft inkomen jongere op: 'Maakt kwetsbaar'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPHuur private sector slokt bijna helft inkomen jongere op: 'Maakt kwetsbaar'
RTL

Jongeren die een woning huren in de private sector, bij particulieren of bijvoorbeeld grote beleggerspartijen, zijn een steeds groter deel van hun inkomen kwijt aan de huur, blijkt uit onderzoek van ING. Door een gebrek aan alternatieven, zoals koopwoningen of sociale huur, zijn jonge huishoudens ook vaker aangewezen op deze sector.

Vorig jaar ging gemiddeld 46 procent van het netto besteedbaar inkomen van jonge huishoudens (tot 34 jaar) die huurden in de vrije sector op aan woonlasten. In 2015 was dat nog 39 procent. 

ING spreekt van een 'flinke toename'. Jongeren die in de vrije sector huren betalen gemiddeld zo'n 1185 euro aan huur per maand, blijkt uit cijfers over 2024. ING maakte een analyse op basis van een groot woononderzoek van de overheid dat recent werd gepubliceerd.

Het onderzoek gaat over zelfstandige woningen met een hoofdhuurder tot 35 jaar oud. Kamers van studenten vallen hier buiten, zegt de bank.

Harder dan lonen

De huren in de private sector zijn harder gestegen dan de inkomens van jonge huurders. "De belangrijkste oorzaak van de gestegen huren is de krapte op de markt van private huurwoningen. Door deze krapte konden verhuurders de huren verhogen en waren huurders bereid deze te betalen", aldus ING.

Voor een sociale huurwoning telden jongeren 680 euro neer, goed voor 31 procent van het gemiddelde inkomen. Dat aandeel is juist gedaald en bedroeg in 2015 nog 36 procent. De gelukkigen in het bezit van een koophuis zijn met 28 procent het kleinste deel van hun inkomen kwijt aan woonlasten.

 Percentage van het inkomen van jongeren dat gemiddeld op gaat aan huren of kopen (2024)© RTL Z
Percentage van het inkomen van jongeren dat gemiddeld op gaat aan huren of kopen (2024)

Onder invloed van de krapte op de huizenmarkt en een tekort aan sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen, zijn jongeren de laatste jaren steeds vaker in private huurwoningen getrokken, zegt ING. Het aanbod aan huurwoningen in de private sector is daarbij juist wel toegenomen.

"Van alle huishoudens tot 34 jaar en jonger in zelfstandige woningen, woonde 38 procent in 2024 in een private huurwoning", schrijft de bank. In 2015 was dat nog 24 procent. Bijna een kwart van de genoemde groep woonde in 2024 in een sociale huurwoning en 37 procent had een koophuis. Voor beide groepen signaleert ING een daling ten opzichte van 2015.

Volgens het Nibud zorgen hoge woonlasten ervoor dat jongeren financieel kwetsbaar raken. Het budgetinstituut noemt geen percentages meer bij de vraag welk deel van een inkomen veilig kan worden uitgegeven aan de huur, omdat het veel uitmaakt hoeveel iemand verdient. 

Financieel kwetsbaar

"Het maakt nogal uit of je 2000 euro verdient en 46 procent aan woonlasten uitgeeft of als je 6000 euro verdient en 46 procent aan je woonlasten uitgeeft", zegt woordvoerder Max Pijnenburg. 

Maar een hoog percentage is het wel, die 46 procent van je inkomen, vindt het Nibud. "We zien in onderzoeken dat jongvolwassenen een financieel kwetsbare groep zijn, onder andere door de lastige woningmarkt. Kortom: als zij een hoge woonlast hebben, maakt hen dat financieel kwetsbaar."

Woningverhuurders vragen nog regelmatig onterecht torenhoge huurprijzen. RTL Nieuws ontdekte dat er op woningsites tientallen woningen worden aangeboden voor meer geld dan de wet voorschrijft.

Lees meer over
ING BankHuurwoningWoningmarkt

Laatste video's van RTL Nieuws

00:28
Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
14 juli

Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag

  1. 00:28
    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
    RTL Nieuws

    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag