Voormalig Philips-topman en 'harde saneerder' Cor Boonstra overleden

De voormalige topbestuurder van Philips Cor Boonstra is in de nacht van vrijdag op zaterdag op 87-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Dat laat zijn familie weten aan persbureau ANP. Boonstra leidde het elektronicaconcern van 1996 tot 2001. Hij had lang de reputatie een van de beste bestuurders van Nederland te zijn.
Bij Philips greep Boonstra hard in om de resultaten te verbeteren. Kort na zijn aantreden als topman van Philips kondigde hij forse saneringen aan. Verliesgevende onderdelen splitste hij af. Tegelijkertijd maakte Philips, dat in die tijd nog veel consumentenelektronica verkocht, werk van betere marketing voor zijn producten zoals televisies. Beleggers waren enthousiast door de flinke stijging van de beurswaarde van Philips.
Philips bedroefd
"Met droefheid hebben wij kennisgenomen van het overlijden van Cor Boonstra, voormalig CEO van Philips. Cor speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van ons bedrijf. Onder zijn leiding, van 1996 tot 2001, onderging Philips ingrijpende veranderingen die onze positie als innovatief technologieconcern hebben versterkt", reageert Philips op het overlijden van Boonstra.
"Wij zijn Cor dankbaar voor zijn bijdrage aan ons bedrijf en leven mee met zijn familie en dierbaren", meldt het bedrijf dat zicht tegenwoordig vooral op medische technologie richt.
Hoge leidinggevende functies
Voor hij aan de slag ging bij Philips vervulde Boonstra hoge leidinggevende functies bij onder meer de Zuivel Handel Maatschappij, die later overging in SRV, en consumentengoederenconcern Sara Lee. Hij begon zijn carrière bij Unilever, waar hij in zijn latere tienerjaren na het vroegtijdig verlaten van de hbs ging werken.
Het blad Management Team riep Boonstra meermaals uit tot beste bestuurder van Nederland. Dat imago liep een deuk op toen Boonstra aan het begin van deze eeuw werd beschuldigd van handel met voorkennis.
Boete van 135.000 euro
De zaak draaide om een belegging in aandelen van entertainmentconcern Endemol, vlak voordat het Spaanse Telefónica een bod uitbracht op dat bedrijf. Hij werd vrijgesproken, maar kreeg wel een boete van 135.000 euro omdat hij handel in aandelen en obligaties van supermarktconcern Ahold niet had gemeld toen hij daar commissaris was.

De geboren Fries stond bekend als harde saneerder die weinig moeite had hooggeplaatste managers te ontslaan. Tegelijkertijd beklaagde hij zich meermaals over de invloed die zijn werk in de schijnwerpers had op zijn privéleven. Een dieptepunt was de ontvoering van zijn echtgenote Hansje Boonstra. Zij werd in 1998 in België gekidnapt en later zwaargewond in Nederland gevonden.