Eredivisie

Waarom 'kleinduimpje' Telstar de portemonnee moet trekken na promotie

Door Mereyn Geskus··Aangepast:
© ANP / Bart Stoutjesdijk Waarom 'kleinduimpje' Telstar de portemonnee moet trekken na promotie
RTL

Wie zegt dat sprookjes niet bestaan, heeft afgelopen tijd voetbalclub Telstar niet gevolgd. Een van de kleinste profclubs in Nederland promoveerde gisteren naar de Eredivisie. Ook in dit (voetbal)sprookje is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Naast het opruimen van de slingers, moet er nog veel meer geregeld worden. En dat kost geld.

Voetbalclubs die spelen op het hoogste niveau van Nederland moeten namelijk voldoen aan strengere eisen dan clubs die een treetje lager acteren, zoals Telstar de afgelopen 47 jaar deed. De club uit Velsen-Zuid is door de lange afwezigheid in de Eredivisie nog niet voorbereid op alle randzaken die een verblijf op het hoogste podium met zich meebrengt. 

Het geld dat de promotie oplevert, lijkt dus gelijk grotendeels geherinvesteerd te moeten worden. Het gaat dan voor 'kleinduimpje' Telstar om grote bedragen. 

Telstar vs Ajax 

Om in perspectief te zetten hoe groot (of klein) Telstar is: de club zette op basis van het laatste jaarverslag (seizoen 2023-2024) ruim 3,7 miljoen euro om. Dat is minder dan de jaaromzet van een gemiddelde supermarkt. Ajax incasseerde in dat seizoen ruim 150 miljoen euro. De aanvoerder van de Amsterdammers, Jordan Henderson, verdient miljoenen meer dan wat Telstar in een jaar aan inkomsten binnenkrijgt. 

Op basis van recente promoties van andere clubs kan geconcludeerd worden dat Telstar miljoenen euro's extra gaat innen. Zo kan de omzet van Telstar alleen al verdubbelen doordat er veel meer televisiegeld naar de club vloeit. Daarnaast kunnen kaartjes en businesseats voor meer geld verkocht worden. 

Telstar keert na zege op Willem II na 47 jaar terug in Eredivisie
Lees ook

Telstar keert na zege op Willem II na 47 jaar terug in Eredivisie

Ook zullen de reclame-inkomsten en de inkomsten uit merchandise (shirtjes en spullen) stijgen. Aangezien de club een klein stadion (maximumcapaciteit: tussen de 4000 en 5200 toeschouwers) heeft, zullen bepaalde baten lager zijn dan voor clubs met een groter stadion of grotere achterban.

Ook moet Telstar dus in tegenstelling tot andere gepromoveerde clubs, het eveneens kleine Excelsior en FC Volendam, investeren om te voldoen aan de eisen. Volendam en Excelsior hebben in de afgelopen jaren ook in de Eredivisie gespeeld en hoeven dus minder moeite te doen om de faciliteiten op orde te krijgen. 

Investeren 

Telstar zal als eerste moeten investeren in de spelersgroep. Van de KNVB moet het minimum aantal contractspelers van 16 naar 18 gaan. Ook zullen er naar verwachting betere spelers nodig zijn om potten te kunnen breken op het hoogste niveau. De salarissen zullen dus omhoog schieten. De spelers die nu gepromoveerd zijn, kunnen misschien ook nog eens rekenen op prestatiebonussen of salarisverhoging, iets wat de club ook moet ophoesten. Net zoals eventuele uitbreiding van de medische en technische staf. 

De personeelskosten zullen niet alleen op het veld stijgen. Ook op kantoor zal er geïnvesteerd moeten worden in personeel. Zo eist de KNVB dat er een gediplomeerde persvoorlichter wordt aangesteld. De financieel directeur moet eveneens bepaalde opleidingen hebben afgerond en voor minimaal 20 uur in loondienst zijn. Ook de twee coördinatoren op het gebied van veiligheid en supporters moeten meer uren aan de bak. 

Ook dient er geld gestoken te worden in het stadion. Pieter de Waard, die twee jaar geleden afzwaaide als voorzitter van Telstar, zei een kleine twee weken geleden tegen ESPN ook dat de verlichtingscapaciteit verdubbeld moet worden. Ook moet er wat gebeuren als het gaat om de 'logistiek van supporters' en 'aanpassingen voor het uitpubliek.' "Er is genoeg te doen." 

In aanloop naar de beslissende wedstrijd tegen Willem II werd al duidelijk dat Telstar leeft in de regio IJmond. 

De grootste uitdaging is echter het veld. Het kunstgras moet namelijk vervangen worden door echt gras met veldverwarming en daarna nog eens onderhouden worden. "Daar zijn meerdere partijen heel druk mee", liet de huidige voorzitter Leon Annokkée eerder al aan RTL Nieuws weten. Hij zei dat er een draaiboek klaarligt en dat de voetbalbond de helpende hand biedt.  

Neemt niet weg dat er een enorme kostenpost aan zit te komen. Concurrent FC Volendam spreekt van een investering van 1,2 miljoen om het stadion en het trainingsveld te voorzien van echt gras. Er kan namelijk doordeweeks nauwelijks meer in het stadion getraind worden, omdat echt gras kwetsbaarder is. Hierdoor kunnen ook jeugdteams van de club minder vaak in het stadion terecht, wat ook bij Telstar voor uitdagingen zorgt. 

Om het geld bij elkaar te krijgen kan iedereen stukjes van het nieuwe Volendamse gras kopen. Iedere vierkante meter kost 150 euro. 

'Strak op de wind' 

Met wat voor creatieve oplossing Telstar gaat komen is nog niet duidelijk. Het is duidelijk dat het geld niet zomaar bijeengebracht is. "Financieel blijft het strak op de wind varen en dit zorgt voor druk op de organisatie", valt te lezen in het recentste jaarverslag. De verwachting is dat die druk de komende jaren niet minder wordt. Vooral niet als de club volgend jaar degradeert en wel opgezadeld is met hogere structurele kosten.   

Toch zorgen de toekomstige uitgaven nu nog niet voor een slecht humeur in de IJmond. Supporters, spelers en bestuursleden verkeren in euforische stemming. "Het wordt een enorme opgave, maar voor nu is het even feest", zei technisch directeur Peter Hofstede direct na de promotie. 

Lees meer over
KNVBEredivisieVoetbal

Laatste video's van RTL Nieuws

01:25
Alcoholverbod? Deze Nijmegenaren 'hebben gewoon zelf blikjes ingeslagen'
Vierdaagse

Alcoholverbod? Deze Nijmegenaren 'hebben gewoon zelf blikjes ingeslagen'

  1. 00:39
    Resten privévliegtuigje dag na crash te zien op helikopterbeelden
    Londen Southend

    Resten privévliegtuigje dag na crash te zien op helikopterbeelden