Vertraging

Boeren en energiesector teleurgesteld over kabinetsval, bouwers ruiken kans

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Remko de WaalBoeren en energiesector teleurgesteld over kabinetsval, bouwers ruiken kans
RTL

De val van het kabinet wordt vooral met teleurstelling ontvangen in belangrijke sectoren van de economie. Energiebedrijven en boeren zijn teleurgesteld. "De onzekerheid duurt voort." Maar de bouwers zien juist een kans.

PVV-leider Geert Wilders maakte vanochtend bekend uit de coalitie te stappen en de PVV-ministers uit het kabinet terug te trekken. Dat betekent nieuwe verkiezingen, al is nog niet duidelijk wanneer. 

Tot die tijd zal er weinig tot geen beleid worden uitgevoerd. "Met veel plannen gaat nu niks gebeuren", duidt Frits Wester in de video hieronder.

In de komende weken zal er in de Tweede Kamer gestemd worden welke dossiers controversieel verklaard zullen worden. Dat zijn onderwerpen waar vervolgens niks mee gedaan zal worden tot er een nieuw kabinet zit. 

Vertraging

En dat levert vertraging op, vreest bijvoorbeeld de energiesector. "Een demissionair kabinet betekent vertraging van besluitvorming en wetgeving, terwijl er nu juist tempo gemaakt moet worden”, aldus Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van branchevereniging Energie-Nederland.

Op energiegebied zijn er grote problemen. Zo is er te weinig capaciteit op het elektriciteitsnet om aan de vraag naar stroom te voldoen. Daar is veel meer vraag naar door de overstap van gas naar (duurzaam opgewekte) elektriciteit.

Vrees voor Nee-derland

De energietransitie moet doorgaan, bepleit ook de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Dat kan ook vanuit de Tweede Kamer. "Laat Nederland geen Nee-derland worden, waar grote zaken vastlopen", aldus Olof van der Gaag, voorzitter van de NVDE.

De energievoorziening goed regelen is ook van belang voor een ander groot maatschappelijk probleem: de bouw.

Werkgevers en werknemers snakken naar stabiel kabinet: 'We lopen vast'
Lees ook

Werkgevers en werknemers snakken naar stabiel kabinet: 'We lopen vast'

Dat de bouw achterloopt op wat er nodig is, wordt voor een groot deel veroorzaakt door de stikstofproblematiek. Het oplossen daarvan zal nog meer vertraging oplopen. 

Maar juist Bouwend Nederland, de brancheclub van bouwbedrijven, zit bepaald niet in zak en as. "De val van het kabinet is dé kans voor politieke partijen om woningbouw, infrastructuur, het stikstof- en klimaatdossier op orde te brengen," zegt Arno Visser, voorzitter van Bouwend Nederland. "Want nu we op korte termijn zowel Tweede Kamer- als gemeenteraadsverkiezingen hebben, is het is zaak landelijke en lokale politiek beter op elkaar af te stemmen. En dan niet alleen op papier, maar vooral ook bij de uitvoering."

Boerenorganisatie LTO Nederland is dan weer wel 'teleurgesteld' in de val van het kabinet. "Voor de landbouw betekent dit, alwéér, dat de onzekerheid waarin boeren en tuinders nu al jarenlang leven, verder voortduurt", aldus LTO-voorman Ger Koopmans.

Teleurstelling bij boeren

De belangenvereniging Agractie is wat minder diplomatiek. "Na jaren anti-boer beleid was er eindelijk een kabinet dat begonnen was aan realistisch beleid voor de agrarische sector. Voor de boeren is het dramatisch dat dit nu ten einde komt", aldus het statement.

In de video hieronder een terugblik op het kabinet-Schoof, dat begon met een ingewikkelde formatie en nu is geëindigd met een botsing over asielplannen.

Lees meer over
Bouwend NederlandLTO NederlandStikstofcrisisWoningmarkt

Laatste video's van RTL Nieuws

02:50
Pakketautomaten zorgen voor frustratie bij consument
Wat is er aan de hand?

Pakketautomaten zorgen voor frustratie bij consument

  1. 00:28
    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
    14 juli

    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag