Waarom steeds meer beleggers zweren bij technische analyse

Technische analyse wint de laatste jaren aan populariteit, zeker onder particuliere beleggers. Dankzij social media en de beschikbaarheid van koersgrafieksoftware duikt het onderwerp steeds vaker op. Roelof-Jan van den Akker, technisch analist bij ING, legt uit wat het is, hoe je het gebruikt en wat veelgemaakte fouten zijn.
Wat is technische analyse?
Van den Akker vertelt dat technische analyse laat zien waar in de trend je het best een aandeel kunt kopen of verkopen. “Het is een grafiek waarin je de strijd tussen kopers en verkopers, dus tussen vraag en aanbod van een aandeel ziet. Stijgt de koers, dan hebben kopers de overhand. Daalt de koers? Dan domineren de verkopers.” Technische analyse is geen glazen bol, benadrukt hij. “Je voorspelt geen koersen, maar een grafiek weerspiegelt het gedrag van beleggers (kopers en verkopers).” Gedrag dat wel te voorspellen valt, legt hij uit. “De ervaring leert dat beleggers vaak op dezelfde primaire manier handelen, waardoor patronen en trends ontstaan.” Elke dag worden er technische analyses geplaatst op ING Markets.
Verschil met fundamentele analyse
Waar technische analisten focussen op koersbewegingen en grafieken, richt fundamentele analyse zich op bedrijfsdata, zoals winstcijfers en economische vooruitzichten. Nieuws is vaak een belangrijke bron van informatie. “Ik volg het nieuws wel, maar laat me er niet door beïnvloeden”, zegt Van den Akker. Wel beschouwt hij het als indicator van het marktsentiment. “Is de media negatief, dan is de grootste koersdaling vaak al achter de rug.” Voor minder ervaren beleggers adviseert hij om beide analyses te combineren. “Bevestiging krijgen van zowel fundamentele als technische analyse is ideaal.”
Zelf grafieken lezen
Wie een technische analyse wil uitvoeren, kan volgens Van den Akker het best beginnen met een grafiek die alle beschikbare data laat zien van bijvoorbeeld de koers van een aandeel. Daarin zie je meteen of er sprake is van een stijgende trend (hogere toppen en hogere bodems), dalende trend (lagere toppen en lagere bodems) of zijwaartse trend (vraag en aanbod is min of meer in evenwicht). Dat geeft context. Daarna kijk je naar de kortere termijn: week, dag of eventueel uur, afhankelijk van wat je tijdshorizon is.
Candlesticks en slotkoersgrafieken
Van den Akker gebruikt voor zijn analyses vooral candlesticks en slotkoersgrafieken als indicatoren. “Candlesticks zijn mijn favoriet. Ze laten de hoogste en laagste koers in een bepaalde periode zien. Slotkoersgrafieken laten alleen het verschil met de vorige periode zien - het laat weinig ruimte voor twijfel.” Juist deze mix werkt goed voor hem en raadt hij ook (beginnende) beleggers aan. “Bij twijfel geeft de slotkoersgrafiek vaak bevestiging.”
Risico inschatten met technische analyse
Een goed (ver)koopmoment kiezen is één, maar minstens zo belangrijk is risicomanagement. “Technische analyse is een vorm van kansberekening. Zie je een stijgende of dalende trend? Dan bestaat de kans dat die doorzet, tenzij je duidelijke signalen hebt die het tegendeel bewijzen.”
Veelgemaakte fouten
Van den Akker ziet veel (beginnende) beleggers dezelfde fout maken: ze duiken direct in een daggrafiek zonder te weten wat de langetermijntrend is. “Maar zonder de kennis van de langetermijntrend, mis je het grotere plaatje.” Hij legt uit dat een stijging in de daggrafiek snel de indruk kan wekken dat er sprake is van een stijgende trend, terwijl de koers over de afgelopen vijf jaar juist een dalende lijn laat zien. Daardoor lijkt het alsof de kans op verdere stijging groot is. “Dat kan ook, maar de ervaring leert dat de dalende langetermijntrend dominant is. Begin dus altijd met de lange termijn en ga van daaruit naar de korte termijn.”
Gouden beleggingstip
Tot slot heeft Van den Akker nog een belangrijke les. “Ontwikkel een eigen beleggingsstijl die bij jou past. Wat jouw stijl is, hangt af van hoeveel tijd en energie je wilt steken in beleggen, en die past binnen je mogelijkheden als belegger in relatie tot het gewenste risico.” Technische analyse hoeft volgens hem niet veel tijd te kosten. “Met een halfuur per keer kun je al een goed overzicht krijgen. De kracht zit ‘m in regelmaat. Ben je langetermijnbelegger, dan is het wekelijks volgen prima. Ben je meer een kortetermijnbelegger, dan krijgt het dagelijks volgen van de markten de voorkeur. Technische analyse is geen trucje, maar een vaardigheid.”
Meer te weten komen over technische analyse? Lees de blogs van Van den Akker op ING Markets.nl
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico’s van beleggen en hoe je ze beperkt via Veilig beleggen: de risico's van beleggen op een rijtje. En bekijk ook de Algemene Voorwaarden.
Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van ING en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Z.