Woningbouwers willen meebetalen aan nieuwe Utrechtse tramlijn

Projectontwikkelaars van de nieuwbouwwijk Rijnenburg bij Utrecht bieden aan om 200 miljoen euro mee te betalen aan een nieuwe tramlijn naar de wijk. De bedrijven zeggen dat de bouw van 25.000 woningen in 2030 kan beginnen als de overheid de rest van het benodigde bedrag op tafel legt.
Dat maakt projectontwikkelaar BPD vandaag bekend op vastgoedbeurs Provada. BPD heeft veel grond in bezit in de toekomstige nieuwbouwgebied. Ook bedrijven zoals Ballast Nedam en Utrechtse woningcorporaties ondersteunen het aanbod.
De tramlijn, die Rijnenburg moet verbinden met de rest van de stad, wordt een aftakking van de Merwedelijn, die tussen Utrecht Centraal en Nieuwegein gepland staat. De totale kosten van die aftakking bedragen ongeveer 600 miljoen euro, waarvan het consortium projectontwikkelaars nu dus 200 miljoen euro beschikbaar stelt.
Kortere bouwtijd
Volgens voormalig hoogleraar gebiedsontwikkeling Friso de Zeeuw is het bijzonder dat bedrijven aanbieden om mee te betalen aan een publieke vervoersverbinding. "Bedrijven betalen via de grondexploitatie altijd mee aan voorzieningen in een wijk, maar we zien niet zo vaak dat bedrijven een extra bijdrage over hebben om een OV-verbinding te realiseren."
Volgens De Zeeuw helpt dit aanbod vooral om de bouwtijd van de wijk te verkorten, omdat aan het vinden van budget voor OV-verbindingen vaak een langdurig politiek besluitvormingsproces vooraf gaat.
Utrecht woonmagneet
Nieuwbouwwijk Rijnenburg moet verrijzen in een leegstaande polder van 1000 hectare ten zuiden van Utrecht, vlak onder de A12. Het is een van de grotere woningbouwlocaties van Nederland waar relatief snel, in 2030, gebouwd kan gaan worden. Uiteindelijk moet het een dichtbebouwde stadswijk worden met veel hoogbouw. Volgens de Utrechtse wethouder Eelco Eerenberg is een extra tramlijn de enige manier om de bouw van Rijnenburg van de grond te krijgen.
Er zijn simpelweg niet genoeg wegen in het gebied om de bewoners van de 25.000 toekomstige woningen op een andere manier van en naar hun woning te krijgen. Ook de A12 is al overvol. "Met deze niet eerder in Nederland vertoonde samenwerking laten we als regio en private partijen zien: wij zijn er klaar voor."
Volgens Esther Agricola, regiodirecteur BPD Noord-West is Utrecht is een woonmagneet en een van de snelstgroeiende steden van Nederland. "De nieuwe tramlijn wordt een levensader voor dit gebied. Wij doen deze investeringsaanbieding voor de uitbreiding van de Merwedelijn om de bouw van het stadsdeel en alle voorzieningen die daarbij horen mogelijk te maken."
Het demissionarie kabinet is nu aan zet om de resterende rekening van de nieuwe tramlijn op te pakken. Woonminister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) had miljarden euro's beschikbaar gekregen om de woningbouw in Nederland op gang te krijgen, waaronder specifiek budget voor infra-investeringen. Het is de vraag of de Tweede Kamer de komende maanden ruimte geeft om dit soort beslissingen te nemen, in aanloop naar de verkiezingen eind oktober.
Het groen aan woontorens moet ook onderhouden worden. Dat wordt onder andere gedaan door 'vliegende hovenier' Remco, zie je in deze video: