Rechter verbiedt 24-uursstaking van grondpersoneel KLM op Schiphol van zaterdag

Het grondpersoneel van KLM mag zaterdag niet 24 uur lang staken. Dat heeft de rechtbank in Haarlem bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de luchtvaartmaatschappij. De rechter oordeelt dat de staking te ingrijpend is door alle mogelijke veiligheidsproblemen die op Schiphol kunnen ontstaan.
Vakbond FNV kondigde de staking dinsdag aan. KLM hoopte de acties via de rechter te voorkomen, omdat veel vluchten dreigen uit te vallen, onder meer doordat koffers niet in vliegtuigen geladen kunnen worden. De rechter stelt de luchtvaartmaatschappij nu in het gelijk.
De actie van zaterdag moest duren van 02.00 uur 's ochtends tot zondag 02.00 uur. Volgens FNV is de staking het gevolg van de vastgelopen cao-onderhandelingen tussen de vakbond en KLM. Daarbij zet FNV in op een loonsverhoging voor behoud van koopkracht.
De staking gaat te ver, zei KLM woensdag voor de rechter. De actie zou disproportioneel zijn, onder meer doordat 161.000 passagiers in de problemen dreigen te komen en het volgens de luchtvaartmaatschappij zorgt voor een schadepost van 87 miljoen euro.
Ook zegt KLM nog helemaal niet uitgepraat te zijn met de bonden over nieuwe arbeidsvoorwaarden, waardoor het veel te vroeg zou zijn om naar een ingrijpende actie als een staking te grijpen.
Koffers sjouwen
Luchthaven Schiphol verklaarde in de rechtbank te grote risico's te zien voor de veiligheid en openbare orde. De luchthaven eiste daarom dat de rechter de stakingen zou verbieden.
Het grondpersoneel van KLM helpt bijvoorbeeld bij het versjouwen van koffers en het verslepen van vliegtuigen. Schiphol stelt dat er grote problemen kunnen ontstaan als door de staking vliegtuigen niet meer kunnen landen, mensen te lang in aangekomen vliegtuigen moeten wachten en aankomst- en vertrekhallen te vol raken.
Vakbonden FNV en CNV vinden echter dat de voorziene problemen door de staking van grondpersoneel van KLM op zaterdag niet groot genoeg zijn om de actie te verbieden.
Actievoeren voor betere arbeidsvoorwaarden is een sociaal grondrecht en mag alleen verboden worden met heel zwaarwegende redenen, bijvoorbeeld als de veiligheid in gevaar komt. Maar dat is volgens advocaten van de bonden aankomend weekend niet het geval, zeiden ze in de rechtbank.
Vervolgstappen
Vakbond FNV noemt het dan ook "enorm zuur" dat de rechter een staking van grondpersoneel van KLM op Schiphol verbiedt. "We worden beknot in ons stakingsrecht", zegt bestuurder John van Dorland na afloop van het kort geding. De rechter vond de veiligheidsrisico's rond de staking te groot om hem door te laten gaan. Van Dorland waarschuwt dat KLM hiermee nog altijd niet van acties af is. "We beraden ons nu op vervolgstappen", zegt hij.
CNV-onderhandelaar Souleiman Amallah noemt de beslissing van de rechtbank "diep teleurstellend". "We gaan de uitspraak eerst goed bestuderen", licht hij toe. "Maar het zorgt intussen voor dikke stoomwolken op de grond, dat kan ik je wel vertellen.
De boosheid onder de werknemers zal alleen maar toenemen, dus ik vraag me serieus af wat KLM hier nu vandaag eigenlijk mee heeft gewonnen. En we houden alle opties open voor stakingen op een later moment, want het verbod van de rechtbank houdt vooral verband met deze piekdag. Dus KLM is zeker nog niet van ons af."
KLM waarschuwt tegelijkertijd dat het cao-conflict nog niet is opgelost en zegt snel met alle bonden te willen overleggen over de cao.