'Grootschalige greenwashing'

Consumentenbond: pak Unilever aan om misleidende duurzaamheidclaims

Door RTL Z / ANP··Aangepast:
© ANPConsumentenbond: pak Unilever aan om misleidende duurzaamheidclaims
RTL

De Consumentenbond wil dat de Autoriteit Consument & Markt optreedt tegen Unilever om misleidende duurzaamheidsclaims. De belangenorganisatie bekeek ruim 450 producten van Unilever - van cacao tot pindakaas - en op meer dan de helft zouden onjuiste claims staan.

Volgens de bond gebruikt Unilever, met merken als Hellmann's, Calvé en Knorr, het containerbegrip 'duurzaam' vaak te algemeen.

Misleidend

"Bijvoorbeeld 'op duurzame wijze geteeld' en 'sustainably grown cocoa'. Dat is misleidend omdat het te algemeen is. Fabrikanten mogen dit soort claims alleen gebruiken als een product aantoonbaar geen enkele negatieve invloed heeft. Dat is vrijwel onhaalbaar", stelt de Consumentenbond maandag in een verklaring.

Vorig jaar sprak de Consumentenbond Unilever al aan op de claims op Calvé Pindakaas (‘Wij gebruiken duurzaam geteelde pinda’s’) en Knorr Wereldgerechten (‘Dit product is gemaakt met duurzaam geteelde ingrediënten’). Maar Unilever stelde dat de claims op Calvé Pindakaas en Knorr zorgvuldig overwogen waren en naar de mening van het bedrijf niet misleidend.

Reclamecode

In september gaf de Reclame Code Commissie (RCC) de belangenvereniging gelijk over de Calvé Pindakaas, en adviseerde Unilever om niet meer op die manier reclame te maken. "Maar vervolgens doet Unilever er al bijna een jaar over om de verpakkingen aan te passen", constateert de Consumentenbond nu.

De Consumentenbond stelt dat Unilever zich schuldig maakt aan 'grootschalige greenwashing'. De organisatie stoort zich ook aan zelfverzonnen logo's die Unilever soms op zijn producten zou plakken voor een betrouwbare uitstraling. De Consumentenbond vond vier van dit soort 'misleidende bedrijfslogo's' op 118 Unilever-producten.

Waakhond

In 2020 stelde de Autoriteit Consument & Markt al richtlijnen op over duurzaamheidsclaims, om misleiding van consumenten te voorkomen. In 2023 werden deze richtlijnen nog aangescherpt. En afgelopen april riep de waakhond bedrijven in de levensmiddelensector, zoals Unilever, nog op om hun duurzaamheidsclaims te controleren.

De producent van levensmiddelen en zeep laat in een reactie weten duurzaamheid wel degelijk serieus te nemen. "Unilever voert al meer dan twintig jaar een ambitieus duurzaamheidsbeleid waarbij we sterk gecommitteerd zijn aan het duurzaam verbouwen en inkopen van de ingrediënten van onze producten."

Herziening

Aan de andere kant erkent de multinational dat de duurzaamheidsclaims en verpakkingen niet altijd in overeenstemming zijn met de wet- en regelgeving. "In het licht van de snel veranderende Europese en nationale wet- en regelgeving omtrent duurzaamheidsclaims en keurmerken, zijn wij reeds geruime tijd bezig met een grondige herziening van de duurzaamheidsuitingen op onze verpakkingen, websites en andere communicatiekanalen."

Maar volgens Unilever duurt het soms een tijdje voordat de aanpassingen zichtbaar zijn in het winkelschap. Het bedrijf zegt eerst de huidige voorraad verpakkingen te gebruiken, voordat er nieuwe verpakkingen worden geïntroduceerd. "Hiermee voorkomen wij onnodige verspilling van verpakkingsmateriaal en/of voedselproducten."

Van huizenmarkt tot je portemonnee, wil je via pushmeldingen op de hoogte blijven van het laatste economisch nieuws?
Zo stel je het in:
  1. Open de RTL Nieuws-app.
  2. Ga naar het menu.
  3. Tik op ‘Instellingen’ en daarna op ‘Meldingen’.
  4. Zet het vinkje aan bij ‘Economie’.
Lees meer over
UnileverConsumentenbondDuurzaamheidVoedselUiterlijke verzorging

Laatste video's van RTL Nieuws

02:22
Nederlandse brandweer naar Spanje om bosbranden te bestrijden
RTL Nieuws

Nederlandse brandweer naar Spanje om bosbranden te bestrijden

  1. 00:28
    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
    14 juli

    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag