Oppas-app Charly Cares verkocht voor maar 90.000 euro

De oppas-app Charly Cares, die eind mei failliet ging, is voor slechts 90.000 euro in handen gekomen van twee ondernemers die een doorstart met het bedrijf maken. Dat is zuur voor de crowdfunders, die in totaal ruim één miljoen euro in de onderneming staken. Die investeerders zien niets van hun inleg terug.
De overnameprijs die de doorstarters betaalden, blijkt uit het eerste faillissementsverslag dat curator André Jansen onlangs presenteerde.
Oppas-app
Charly Cares werd in 2015 opgericht door ondernemers Charly van der Straten (foto) en Xander Koenen. Het bedrijf ontwikkelde een app, waarmee ouders op een simpele manier een oppas voor hun kinderen kunnen regelen.
Ondanks ambitieuze groeiplannen ging de onderneming eind mei op de fles. Tot opluchting van de ouders die gebruik maakten van de dienst, maakte het bedrijf binnen twee dagen een doorstart onder de vleugels van investeerders Pieter Verhagen en Martijn Meijer.
Scheur voor Rabo
Uit het faillissementsverslag blijkt dat de nieuwe eigenaren 50.000 euro betaalden voor de bezittingen van Charly Cares, en nog eens 40.000 euro voor onder meer de goodwill. Het eerste bedrag verdwijnt in de zakken van Rabobank, die de bezittingen in onderpand had gekregen in ruil voor een lening. Volgens het verslag bedroeg die lening overigens ruim 7 ton, dus ondanks het onderpand loopt de huisbank toch een flinke scheur in de broek op.
Dat geldt nog meer voor de crowdfunders van Charly Cares. Met ambitieuze groeiplannen wist het bedrijf veel geld van kleine investeerders op te halen. De laatste crowdfunding was eind 2021 goed voor 675.000 euro, zo blijkt uit de jaarrekening over 2021. Eerder zei de curator al tegen RTL Z dat zij dat geld niet meer zullen terugzien.
Kritiek
Op internetforum Reddit uitten verschillende deelnemers kritiek op deze crowdfunding. "Zeker zuur voor de crowdfunders", schrijft een deelnemer. "Wat wel bedenkelijk is onder welke voorwendselen geld is opgehaald bij de crowdfunders natuurlijk", schrijft een ander. "Daar is natuurlijk niet gecommuniceerd dat het bedrijf technisch failliet is en slecht draait, en is waarschijnlijk een mooi marketingverhaaltje gehouden."
Uit het faillissementsverslag blijkt dat Charly Cares al vier jaar met aanzienlijke verliezen draaide. In het eerste coronajaar 2020 was sprake van een verlies van ruim 3 ton op een omzet van 750.000 euro. De twee jaren daarna boekte het bedrijf bijna een half miljoen euro verlies per jaar, om een omzet van gemiddeld 900.000 euro.
Aanzienlijke verliezen
In 2023 steeg de omzet naar 1,3 miljoen euro, maar die omzetstijging was nog niet genoeg om met winst te draaien. Het verlies bedroeg dat jaar een ruime ton. Charly Cares verklaart het faillissement uit een optelsom van tegenvallers. In 2020 viel een belangrijk deel van de omzet weg, omdat klanten als gevolg van corona minder oppas nodig hadden.
In de jaren daarna zouden oppassers schaarser zijn geworden door een herstellende arbeidsmarkt, en duurder door de stijging van het minimumloon. Aan de andere kant zouden klanten als gevolg van de stijgende kosten voor het levensonderhoud juist zuiniger zijn met inhuren van oppas.