Meest prestigieuze tennistoernooi

Beleggen in Wimbledon-zitplekken is lucratiever dan ooit

Door Mereyn Geskus··Aangepast:
© Adrian Dennis / AFP / ANP Beleggen in Wimbledon-zitplekken is lucratiever dan ooit
RTL

Geld verdienen op Wimbledon. Het lukt niet alleen toptennissers als Carlos Alcaraz of Aryna Sabalenka, maar ook beleggers. Dat komt door de handel in zogeheten 'Wimbledon debentures', een soort van obligaties die het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld uitgeeft. Beleggers krijgen hier ook nog eens een fraaie zitplaats langs de roemruchte tennisbaan in Londen voor terug. RTL Z legt uit hoe het werkt.

De organisator van Wimbledon, de All England Lawn & Tennisclub, geeft elke vijf jaar obligaties uit voor de twee belangrijkste stadions van het toernooi: het Centre Court en Court No.1. Het ging vorig jaar om obligaties voor 116.000 Britse pond per stuk, omgerekend zo'n 137.000 euro. 

Deze debentures zijn uitgegeven voor het Centre Court voor de periode 2026-2030. Beleggers krijgen daar ieder jaar tijdens het jaarlijkse toernooi Wimbledon (dat twee weken duurt) een bijzondere plek in het stadion voor terug als een vorm van rente.  

Royal Box 

De plekken voor obligatiehouders bevinden zich namelijk op dezelfde ring als de Royal Box, de plek waar allerhande beroemdheden onder het genot van delicatessen de lens van de camera opzoeken. Ook de obligatiehouders kunnen zich laven aan luxe lekkernijen van 'exclusieve restaurants en bars', terwijl ze ondertussen genieten van toptennis. 

Toegegeven, daar hangt wel een prijskaartje aan. Het gaat omgerekend om zo'n 1925 euro per wedstrijddag (namelijk de 137.000 euro inleg min de 2300 euro die je aan het einde van de obligatietijd terugkrijgt van Wimbledon, gedeeld door 70 wedstrijddagen). Een fors bedrag, want zeker buiten de finaledagen om zijn normale wedstrijdtickets aanzienlijk goedkoper. Al zijn ook die tickets gewild en dus schaars.

Daarbij zijn de Wimbledon-debentures geen traditionele obligaties die worden verhandeld op een reguliere markt. Ze worden ook niet gedekt door een specifiek onderpand, en beleggers ontvangen geen rente.

Djokovic boekt tegen Brit Evans 99e zege op Wimbledon
Lees ook

Djokovic boekt tegen Brit Evans 99e zege op Wimbledon

Je moet dus wel enorm veel van de champagne houden in de 'debenture seats'. Of van geld, de debentures bieden namelijk nog een ander potentieel lucratief voordeel. Het zijn de enige plaatsen in de stadions die legaal mogen worden verhandeld. Op die manier kunnen er per wedstrijddag duizenden euro's mee verdiend worden. 

Een stoel verkopen op de dag van de finale levert op dit moment meer dan 10.000 euro op. Die prijs kan nog verder oplopen als er bijvoorbeeld een spannende finale tussen twee topspelers wordt verwacht. 

De obligaties zelf kunnen daarnaast ook tussentijds worden verhandeld, wat door de Britse beurstoezichthouder FCA wordt gereguleerd. Alles bij elkaar maakt dit de Wimbledon-obligatie, die al sinds 1920 bestaat, een geliefd product. De explosief gestegen prijs per obligatie wijst erop dat er meer vraag is dan aanbod. Wat betekent dat beide obligatie-uitgiftes zijn overtekend, zo bevestigt de organisatie.

Prijsstijging

Een debenture voor het Centre Court kostte voor de periode 2011-2015 nog geen 30.000 pond. Terwijl vorig jaar dus 116.000 pond werd betaald voor een debenture voor 2026-2030). 

De prijsontwikkeling van de Centre Court-obligaties de afgelopen jaren: 

Ook voor de tweede grootste tennisbaan in Londen (Court No 1.) zijn de prijzen enorm toegenomen. De debentures hiervoor werden begin dit jaar uitgegeven voor 73.000 pond. De obligaties die nu nog geldig zijn (2022-2026) gingen jaren geleden nog voor 46.000 pond over de toonbank. 

Voordelen voor Wimbledon 

En what's in it voor Wimbledon? Nou, als de opbrengsten van beide obligatie-uitgiften bij elkaar worden opgeteld, dan verdient de organisatie ruim 300 miljoen euro aan de laatst uitgegeven debentures. Hier zijn kosten en belasting al vanaf gehaald. De organisatie verkocht onlangs weer 2.520 debentures voor het Centre Court (totale capaciteit: 15.000 toeschouwers) en 1.250 voor Court No.1 (totale capaciteit: 12.345 zitplaatsen).

De opbrengst ervan wordt volgens de organisatie gebruikt om bijvoorbeeld de twee stadions, de overige tennisbanen, de faciliteiten en het complex te onderhouden. Zo zijn de twee tennisstadions in het regelmatig regenachtige Londen dankzij de obligatie-inkomsten voorzien van een dak. 

Daarnaast wil de Wimbledon-organisator een extra stadion bouwen. Ook moeten er 38 extra tennisbanen plus een park met groenvoorzieningen worden aangelegd. 

Naast het gebruikelijke geld dat wordt opgehaald uit televisierechten, overige wedstrijdtickets en sponsors, blijkt de obligatiemarkt dus een lucratieve business voor Wimbledon. Het moge duidelijk zijn dat tegelijkertijd beleggers er ook nog eens aardig aan kunnen verdienen. 

Weinig Nederlands succes

Al is dat niet weggelegd voor in Nederland gevestigde beleggers. Die behalen net zo weinig succes als de huidige generatie Nederlandse tennissers die op het toernooi meespelen. Want alleen personen die zijn ingeschreven op een Brits woonadres mogen vanaf het begin meedingen naar een Wimbledon-obligatie. 

Daarbij komt ook nog eens dat de huidige houders van een debenture het recht hebben om opnieuw een obligatie te kopen bij een nieuwe uitgifteronde. Actief zijn op Wimbledon is dus niet makkelijk. Niet als tennisser, fan, maar ook niet als belegger. 

Wimbledon hangt aan elkaar van tradities en keurigheden. Daphne Deckers, vrouw van Wimbledon-winnaar (1996) Richard Krajicek, legde eerder in RTL Boulevard uit hoe je chic voor de dag komt als het toch lukt om bij een wedstrijd te zijn: 

Lees meer over
WimbledonTennisObligatie

Laatste video's van RTL Nieuws

00:28
Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
14 juli

Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag

  1. 00:28
    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
    RTL Nieuws

    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag