Bescheiden prijzenpot

Dit verdienen renners in de Tour de France voor 3000 kilometer zwoegen

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© ANPDit verdienen renners in de Tour de France voor 3000 kilometer zwoegen
RTL

De Tour de France is 3300 kilometer lijden op de fiets boven het zinderende Franse asfalt. Voor de eer en voor de roem. Want voor het geld hoef je het niet te doen.

Vandaag staan 184 renners van 23 ploegen aan het vertrek in Lille, waar de grootste wielerronde van het jaar begint. Onderweg moeten de renners 26 bergen op of over, en meer dan 52 kilometer aan hoogteverschil overwinnen. 

Van de in totaal 21 etappes zijn 19 ritten in lijn en 2 tijdritten. In de 19 gewone etappes liggen nog evenzoveel tussensprints te wachten op het eerste wiel dat voorbij komt. Bovenop al die bergen, bij de tussensprints en bij de finish van iedere etappe liggen ook geldprijzen te wachten. Alles bij elkaar is het prijzengeld 2.305.250 euro.

Eerlijk delen

Op zich geen onaardig bedrag natuurlijk. Per renner komt het neer op iets meer dan 12,5 duizend euro. Bepaald geen astronomisch bedrag voor een buitenaardse prestatie van drie weken. Bovendien is het goed gebruik in het wielrennen om prijzengeld te delen met de hele ploeg én een deel gaat naar de ondersteuning. Denk aan de mecaniciens, verzorgers en de koks, om maar eens wat te noemen.

Maar gelukkig is winnen belangrijker dan meedoen en wordt het geld natuurlijk niet eerlijk verdeeld onder de ploegen. Vooral de veelwinnaars en hun ploegen gaan de buit verdelen.

De beste manier om geld te pakken

Veruit het meeste kan verdiend worden door de gele trui naar Parijs te brengen. De winnaar van de Tour verdient een half miljoen euro. De nummer twee moet het doen met 200.000 euro en de nummer drie tikt nog een ton binnen. 

Daarna loopt het rap af naar beneden. De 19e renner in het eindklassement krijgt 'slechts' 1100 euro, en de nummers 20 tot en met 160 krijgen nog 1000 euro voor de moeite. De rest mag blij zijn met de prullaria die achter het peloton door de reclamekaravaan het publiek in wordt gegooid.

Een andere manier om toch nog flink binnen te lopen is etappes winnen. De eerste 20 renners in elke rituitslag krijgen een bonus. De grote kleppers pakken per etappewinst 11.000 euro, voor de nummer 20 ligt nog net 300 euro klaar.

Bolletjes en groen

Ook de nevenklassementen brengen wat op, vooral voor de winnaars dan. De winnaars van de groene trui (dat is degene die de meeste punten bij elkaar heeft gefietst in de eind- en tussensprints) en de bolletjetrui (beste klimmer) verdienen 25.000 euro. De beste jongere in het eindklassement, die het witte tricot mag dragen, krijgt 20.000 euro.

Bekijk hier het gedetailleerde overzicht van het prijzengeld:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Sprokkelen

Je kunt natuurlijk ook voor het betere financiële sprokkelwerk gaan. Zo levert iedere gewonnen tussensprint 1500 euro op, en bovenop de gecategoriseerde beklimmingen valt er ook geld te verdienen. 800 euro voor wie als eerste bovenkomt op een berg van de buitencategorie, aflopend naar 200 euro voor de eerste bovenop een pukkel van de vierde categorie. En ook daar houdt het niet bij op.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De meest strijdlustige renner van de etappe krijgt 2000 euro. Dat is overigens verrassend vaak de meest Franse renner in de kopgroep, maar soit. Jury is dan ook een Frans woord. De meest strijdlustige renner van de hele Tour toucheert toch wel 20.000 euro.

De beste ploeg sleept verder nog 50.000 euro binnen, aflopend naar 8000 euro voor de vijfde ploeg in die rangschikking, en je kunt als renner nog wat bonussen pakker als je als eerste bovenop de hoge en beroemde bergtoppen van de Col de la Loze of de Tourmalet aankomt (5000 euro). 

De beste ploegmakker van de week krijgt 2000 euro en de beste knecht van de hele Tour krijgt een prijs van 3000 euro. Als laatste heeft de organisatie nog twee prijsjes verzonnen omdat de bollentrui en de groene trui 50 jaar bestaan. 5000 euro voor de eerste renner die 50 punten in de respectievelijke klassementen weet te scoren.

Kan de Tour dat lijden?

Het korte antwoord is 'oui'. De ASO, het bedrijf dat de Tour organiseert, zwemt in het geld. In 2023, het laatste jaar waarover cijfers beschikbaar zijn, boekte de organisatie een winst van 114 miljoen euro, op een omzet van meer dan 320 miljoen. Dat geld wordt overigens niet alleen met de Tour verdiend, de ASO organiseert ook tal van andere wielerwedstrijden en bijvoorbeeld ook de Dakar-rally. De Tour alleen zou volgens de boeken zo'n 16 miljoen euro bijdragen aan de winst. Pas mal.

Lees meer over
WielrennenTour de France

Laatste video's van RTL Nieuws

02:50
Pakketautomaten overvol, consument zit met gebakken peren
Wat is er aan de hand?

Pakketautomaten overvol, consument zit met gebakken peren

  1. 00:28
    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
    14 juli

    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag