Al maanden

Boodschappen blijven maar duurder worden: dit zijn de oorzaken

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANPBoodschappen blijven maar duurder worden: dit zijn de oorzaken
RTL

Een mandje boodschappen was in juni weer een dikke 3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het is inmiddels de zesde maand op rij dat de prijzen met meer dan 3 procent stijgen. Hoe komt dat?

Voor een mandje boodschappen was je in juni 3,7 procent meer kwijt dan een jaar eerder, zo blijkt uit een cijfers van statistiekbureau CBS. 

Het is inmiddels de zesde maand op rij dat boodschappen ruim 3 procent duurder zijn dan in dezelfde maand van vorig jaar. Terwijl de totale inflatie al twee maanden daalt, gaan de prijzen voor boodschappen (exclusief drank en tabak) juist omhoog.

Inflatie daalt tot laagste punt in ruim een jaar, maar nog altijd boven de norm
Lees ook

Inflatie daalt tot laagste punt in ruim een jaar, maar nog altijd boven de norm

De hogere prijzen van voedingsmiddelen volgen op een toename van de energie- en grondstoffenkosten, die zorgden voor een stijging van de algehele inflatie, zegt Laurens Sloot, hoogleraar ondernemerschap in de detailhandel. Die hogere inflatie leidde ook weer tot hogere loonkosten.

"Ik weet van zelfstandige supermarktondernemers dat hun loonkosten zijn gestegen van 8 procent van de omzet naar 9 procent, dat is dus al een prijsstijging van 1 procent. Dat is een klein voorbeeldje van een loon-prijsspiraal."

Tabaksomzet

Daarnaast is de omzet van tabak weggevallen: sinds 1 juli vorig jaar mogen supermarkten geen tabak meer verkopen, aldus Sloot. Tabak maakte ongeveer 5 procent van de omzet van supermarkten uit, en de brutomarge daarop was circa 8 procent, dus dat scheelt 0,4 procent van de totale winstmarge, zegt hij.

Mogelijk compenseren supermarkten dat door de prijzen van andere producten iets te verhogen, denkt Sloot.

Verder is de nettowinstmarge van supermarkten de afgelopen jaren gedaald, van zo'n 4 procent naar circa 2,5 procent. Eind 2022 en begin 2023 hebben fabrikanten de inkoopprijzen voor supermarkten verhoogd, maar de supers hebben dat niet altijd volledig doorberekend aan consumenten, aldus Sloot. En daarmee maken ze dus minder winst.

In deze video zie je wie jouw boodschappen zo duur maakt, supermarkten, leveranciers of Den Haag:

Inhaaleffect

Met duurdere boodschappen wordt dat mogelijk bijgestuurd: "Ik sluit niet uit dat er sprake is van een soort inhaaleffect, om de winstgevendheid weer op een normaal niveau te krijgen, maar dat is gissen", aldus Sloot.

De verduurzaming zet bovendien door, en dat heeft ook een prijs, aldus Sloot. Supermarkten hebben een doelstelling om meer biologische producten in de schappen te leggen, maar die zijn duurder, wat de totale prijs in de winkel omhoog helpt, zegt hij.

Grondstoffen en lonen

Ook supermarktexpert Erik Hemmes wijst op gestegen grondstoffenprijzen en hogere loonkosten. Prijzen van grondstoffen, zoals die van koffie, cacao (chocolade) en zuivel, worden al een tijdje duurder en fabrikanten proberen dat door te berekenen, maar supermarkten hebben dat een tijdje geprobeerd te traineren, zegt hij. 
 
Verder stijgen de loonkosten van supermarkten, aldus Hemmes. Maar anderzijds zijn de energiekosten gedaald, maar dat wordt tenietgedaan door de hogere prijzen voor grondstoffen en lonen, zegt hij.
Van huizenmarkt tot je portemonnee, wil je via pushmeldingen op de hoogte blijven van het laatste economisch nieuws?
Zo stel je het in:
  1. Open de RTL Nieuws-app.
  2. Ga naar het menu.
  3. Tik op ‘Instellingen’ en daarna op ‘Meldingen’.
  4. Zet het vinkje aan bij ‘Economie’.
Lees meer over
CBSInflatieSupermarktVoedsel

Laatste video's van RTL Nieuws

00:28
Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
14 juli

Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag

  1. 00:28
    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
    RTL Nieuws

    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag