Landelijke 'sociale huur-Funda' moet jongere sneller aan woning helpen

Een soort Funda, maar dan voor sociale huurwoningen, zou jongere huishoudens en starters sneller aan een betaalbare woning kunnen helpen. Eén landelijk platform met al het aanbod bij elkaar en gelijke regels voor iedereen moet voorkomen dat mensen onnodig lang op de wachtlijst staan.
Dat adviseert het IBO, een groep ambtenaren van verschillende ministeries die zich buigen over de problemen op de woningmarkt. Ook stellen zij voor om het tijdelijke huurcontract weer te introduceren, zodat het verhuren van woningen aantrekkelijker wordt.
"Er bestaat geen Funda voor (sociale, red.) huurwoningen. Woningzoekenden moeten zich bij verschillende regionale systemen inschrijven of moeten zich weer opnieuw inschrijven als ze besluiten toch in een andere regio te willen wonen", schrijven de onderzoekers.
Het zou het leven van sommige woningzoekers makkelijker kunnen maken. Uit onderzoek blijkt dat vooral jonge huishoudens en starters gebruik zouden maken van de mogelijkheid om te verhuizen naar een andere gemeente als zij daar in aanmerking komen voor een sociale huurwoning.
Het gaat dan bijvoorbeeld om jongeren die noodgedwongen thuis blijven wonen, omdat er in hun eigen regio te weinig woonruimte is, of om jonge gezinnen die niet genoeg ruimte hebben. Naarmate huurders ouder worden, neemt ook de bereidheid om te verhuizen af.
Grote verschillen
Nu hanteren veel gemeenten hun eigen voorrangsregels. Sommige regio’s geven bijvoorbeeld voorrang aan beroepsgroepen zoals verpleegkundigen en leraren. Daardoor proberen veel woningzoekenden niet eens om zich in te schrijven in een andere regio. Door één landelijke zoekmachine voor sociale huurwoningen blijven mensen minder lang in dezelfde woning en zou de doorstroming op gang komen, denken de onderzoekers.
47 verhuursites
Op dit moment hebben de meeste regio's een eigen zoeksysteem voor huurwoningen. Bijvoorbeeld DAK in de regio Amsterdam, Woonnet in de regio Rotterdam of Woning in Zicht in Tilburg. In totaal zijn er in Nederland zo'n 47 'verdeelsystemen' actief, waarop vrijkomende sociale huurwoningen worden verdeeld.
In totaal worden jaarlijks rond de 110.000 huurwoningen verhuurd via deze platforms. Wachttijd, dus het aantal jaren dat iemand staat ingeschreven bij een platform, of urgentie zijn de belangrijkste manieren om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning.
Ook worden mensen die actief zoeken en reageren op veel verschillende woningen steeds vaker beloond met een hogere plek op de wachtlijst.
De onderzoekers raden ook aan om de hypotheekrenteaftrek te beperken. Door deze kortingsregeling voor huiseigenaren loopt de fiscus jaarlijks 11 miljard euro mis.
Bovendien zijn huurwoningen in de vrije sector hierdoor relatief gezien duurder dan koopwoningen. Een huurwoning is zodoende voor de meeste mensen geen volwaardig alternatief en daardoor worden er ook minder van gebouwd.
Tijdelijke contracten
Ook klinkt het pleidooi om meer tijdelijke huurcontracten toe te staan. Vorig jaar kwam er op verzoek van de Tweede Kamer een eind aan tweejarige huurcontracten. Maar volgens het IBO zorgt dit er juist voor dat particuliere verhuurders, die woningen opkopen om te verhuren, zich van de woningmarkt afkeren en er dus minder aanbod is.
Studenten die op zoek zijn naar een kamer kunnen sinds kort ook terecht op een nieuw landelijk platform: Room. Zes woningcorporaties die zich richten op studentenhuisvesting hebben hun krachten gebundeld en bieden hun kamers nu aan op één centrale plek. Het gaat om zo'n 50.000 studentenkamers verspreid over meer dan tien steden.
Via de website van Room kunnen studenten zich inschrijven, het actuele aanbod bekijken en daarop reageren. Het doel is dat uiteindelijk alle studentenwoningen van woningcorporaties hier gevonden kunnen worden.
Zo stel je het in:
- Open de RTL Nieuws-app.
- Ga naar het menu.
- Tik op ‘Instellingen’ en daarna op ‘Meldingen’.
- Zet het vinkje aan bij ‘Economie’.