Chipreus Nvidia is een duizelingwekkende 4 biljoen dollar waard

Chipmaker Nvidia heeft woensdag als eerste bedrijf ooit een beurswaarde van boven de 4 biljoen dollar bereikt, ofwel 4000 miljard dollar. De aandelen van het Amerikaanse bedrijf zijn de laatste tijd flink in waarde gestegen, mede dankzij de opmars van kunstmatige intelligentie (AI).
Nvidia is in korte tijd van een betrekkelijk kleine speler in grafische chips in de gamewereld, uitgegroeid tot dé dominante mondiale marktleider op het gebied van chips voor kunstmatige intelligentie.
Nvidia levert levert bovendien niet alleen AI-chips, maar ook een breder ecosysteem met daarin netwerkcomponenten en software. Dat is zo op elkaar afgestemd dat ze geschikt zijn om de enorme datasets te kunnen blijven 'trainen' om met betere antwoorden en vertalingen te komen.
Concurrenten
Nvidia is daarmee een wereldspeler geworden, al blijft het de vraag of het bedrijf niet zal worden ingehaald door hongerige concurrenten.
De chipreus boekte de afgelopen jaren al recordomzetten en de honger naar AI in de wereld lijkt nog altijd niet gestild. Grote klanten van Nvidia, zoals Meta en Microsoft, hebben recentelijk toegezegd in AI te blijven investeren, en daar profiteert het bedrijf woensdag van met een flinke koerssprong op de Amerikaanse beurs.
Aandeel door het dak
Het aandeel Nvidia is dit jaar tot nu toe meer dan 20 procent in waarde gestegen. Sinds begin 2023 bedraagt de koerswinst zelfs meer dan 1000 procent. Door de gigantische beurswaarde van Nvidia vertegenwoordigt het bedrijf nu zo'n 7,5 procent van de brede S&P 500-index op Wall Street.
Andere zwaargewichten op de beurzen in New York zijn Microsoft en Apple. Hun beurswaarde ligt boven de 3 biljoen dollar. Amazon en Google-moederbedrijf Alphabet zijn elk meer dan 2 biljoen dollar waard.
Nvidia begon 33 jaar geleden aan een tafeltje in een simpele Amerikaanse diner, zo zie je in deze video.
Zo stel je het in:
- Open de RTL Nieuws-app.
- Ga naar het menu.
- Tik op ‘Instellingen’ en daarna op ‘Meldingen’.
- Zet het vinkje aan bij ‘Economie’.