Privacyvriendelijk

WhatsApp-concurrent Signal bezig aan opmars: 'Ruim 2 miljoen gebruikers in Nederland'

Door RTL Z··Aangepast:
© Sipa / ANPWhatsApp-concurrent Signal bezig aan opmars: 'Ruim 2 miljoen gebruikers in Nederland'
RTL

Berichtendienst Signal is bezig met een serieuze opmars in Nederland. Het aantal gebruikers is opgelopen tot ruim twee miljoen, waarmee Nederland tot de top vijf van landen met de meeste Signalgebruikers behoort.

Dat zegt de Amerikaanse Signal-manager Jun Harada tegen de Volkskrant. Nederland staat daarmee qua absolute aantallen gebruikers in een rijtje met grote landen als de VS, Duitsland en Oekraïne.

Signal is als gratis berichtenapp een privacyvriendelijk alternatief voor WhatsApp, dat onderdeel is van het grote commerciële Amerikaanse data- en advertentiebedrijf Meta. Dat bedrijf is ook eigenaar van Instagram, Facebook, Messenger, en Threads. 

WhatsApp is de grootste chatapp ter wereld en heeft in Nederland ruim 13 miljoen gebruikers. 9 op de 10 Nederlanders gebruikt WhatsApp zelfs dagelijks, blijkt onderzoek van Telecompaper.

Verzamelt geen gegevens

Signal is eigendom van een onafhankelijke non-profitorganisatie die geen data verkoopt. De app verzamelt geen persoonlijke gegevens van gebruikers en is niet gericht op het maken van zoveel mogelijk winst. 

Signal is ook niet beursgenoteerd zoals Meta, maar wordt gefinancierd door donaties van gebruikers, fondsen en filantropische stichtingen. Wel is de Signal Foundation net als Meta gevestigd in Silicon Valley.

Overstappen van WhatsApp naar Signal? 'Het wordt je niet makkelijk gemaakt'
Lees ook

Overstappen van WhatsApp naar Signal? 'Het wordt je niet makkelijk gemaakt'

Wat betreft functionaliteit verschilt Signal niet veel van zijn grote concurrent. Met Signal kun je net als met WhatsApp chatten, spraakberichten, foto’s en filmpjes sturen, bellen, videobellen, groepschats maken en met de groep (video)bellen, locaties delen, stickers en gifjes sturen.

Kosten stijgen

Door de groei in gebruik maakt Signal wel steeds meer kosten. De organisatie onderzoekt daarom andere manieren om aan geld te komen, zoals een freemium-model waarbij gebruikers betalen voor extra functies, zegt Signal-topvrouw Meredith Whittaker tegen de Volkskrant.

Een appgroep op Signal werd dit voorjaar wereldnieuws. In die groep deelden Amerikaanse kabinetsleden uiterst gevoelige informatie, zoals gedetailleerde plannen voor militaire aanvallen. Die informatie kwam naar buiten toen journalist Jeffrey Goldberg per ongeluk werd toegevoegd aan de appgroep. Goldberg besloot de informatie eerst niet te delen, maar deed dat alsnog nadat hij door president Trump en zijn team als leugenaar werd bestempeld. 

Van huizenmarkt tot je portemonnee, wil je via pushmeldingen op de hoogte blijven van het laatste economisch nieuws?
Zo stel je het in:
  1. Open de RTL Nieuws-app.
  2. Ga naar het menu.
  3. Tik op ‘Instellingen’ en daarna op ‘Meldingen’.
  4. Zet het vinkje aan bij ‘Economie’.
Lees meer over
SignalAppMobiele telefonieTelecommunicatieEncryptieWhatsAppSmartphone

Laatste video's van RTL Nieuws

02:22
Nederlandse brandweer naar Spanje om bosbranden te bestrijden
RTL Nieuws

Nederlandse brandweer naar Spanje om bosbranden te bestrijden

  1. 00:28
    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
    14 juli

    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag