Reacties vanuit Europa op de dreigende invoerheffingen van Trump

Een nieuwe fase in de handelsoorlog: Trump kondigde vandaag forse heffingen van 30 procent aan voor de Europese Unie. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zegt nog steeds aan de handelsovereenkomst te werken, die voor 1 augustus met de Verenigde Staten gesloten moet worden.
Trump wil met zijn heffingen belasting voeren op producten uit de Europese Unie. En hoewel Von der Leyen vertrouwen uitte in het uiteindelijk bereiken van een overeenkomst, waarschuwde ze ook dat de Europese Commissie 'alle nodige maatregelen zal nemen om de belangen van de EU te beschermen, waaronder het nemen van evenredige tegenmaatregelen als dat nodig is'.
Nadelen voor beide partijen
In een verklaring zei de voorzitter dat het opleggen van de tarieven op EU-exporten 'essentiële trans-Atlantische toeleveringsketens zou verstoren, wat nadelig zou zijn voor bedrijven, consumenten en patiënten aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.'
De Commissie zou voor de aankondiging op Truth Social zijn geïnformeerd over het besluit van Trump. Of er vanuit de EU daadwerkelijk tegenmaatregelen worden genomen, is nog niet duidelijk. De EU-ministers van Handel komen maandag in Brussel bijeen.
Of de tarieven per 1 augustus ook echt 30 procent zullen worden, is nog niet zeker. Trump heeft de afgelopen tijd al vaker verschillende percentages genoemd. Ondernemersorganisatie VNO-NCW noemde de aankondiging van Trump 'opnieuw een poging om de druk op te voeren'.
'Zorgelijk en niet de weg vooruit'
Demissionair premier Dick Schoof noemde de aangekondigde importheffingen op X 'zorgelijk en niet de weg vooruit'. Schoof benadrukte achter de beslissingen vanuit de EU te staan: "De Europese Commissie kan rekenen op onze volledige steun; we moeten ons als EU eensgezind en vastberaden blijven inzetten voor handelsafspraken met de Verenigde Staten die in ons wederzijds belang zijn."
De Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, zegt dat de importheffingen schadelijk zullen zijn voor zowel Europa als voor de Verenigde Staten en roept op tot een pragmatische oplossing.
De Franse president Emmanuel Macron heeft de invoerrechten veroordeeld en riep de EU op 'de Europese belangen resoluut te verdedigen'. Macron uitte in een bericht op sociale media zijn 'zeer sterke afkeuring' van Trumps aankondiging.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Mochten beide partijen er niet in slagen om voor 1 augustus een handelsakkoord te bereiken, dan dient de EU 'de voorbereiding van geloofwaardige tegenmaatregelen te intensiveren door alle beschikbare instrumenten te mobiliseren', zo schreef hij.
Onzekerheid
De Europese Unie 'blijft standvastig, verenigd en klaar om haar belangen te beschermen', zei António Costa, voorzitter van de Europese Raad "Tarieven zijn een belasting. Ze wakkeren inflatie aan, creëren onzekerheid en belemmeren de economische groei. We zullen wereldwijd sterke handelspartnerschappen blijven opbouwen."
Europese leiders spraken zich na de NAVO-top uit over de handelsoorlog met de VS, te zien in onderstaande video: