Chauffeur slaat directeur en eist 20.000 euro schadevergoeding

Een chauffeur van een Gelders transportbedrijf die zijn werkgever een klap in het gezicht gaf en daarna op staande voet werd ontslagen, eiste zijn baan terug en een schadevergoeding van 20.000 euro. De rechter wees de claim af.
In plaats van zijn baan terug te krijgen en de geëiste schadevergoeding op te strijken, moet de man zelf in de buidel tasten. Van de rechter moet hij zijn voormalige werkgever 1.000 euro betalen en ook nog eens bijna 1.000 euro aan proceskosten. Dat blijkt uit een recent openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Gelderland.
Klap in gezicht
De man trad vorig jaar herfst in dienst bij de transportonderneming. Op 29 januari vond er een incident plaats op het parkeerterrein van het bedrijf. Daarbij probeerde de directeur van het bedrijf de werknemer een arbeidscontract te overhandigen. De man weigerde het document aan te nemen en vertikte het om het te ondertekenen.
Uit een getuigenverklaring van een aanwezige collega blijkt dat de medewerker de directeur intimideerde door dicht bij hem te gaan staan en tegen hem te schreeuwen. Uiteindelijk sloeg de man zijn werkgever in het gezicht. Vervolgens liep hij boos weg, waarbij hij riep dat hij juridische stappen zou ondernemen tegen de directeur, die 'er nog wel achter zou komen dat hij hier in Nederland is, en niet in het land waar hij vandaan kwam'.
Ontslag op staande voet
Nog dezelfde dag werd de transportmedewerker wegens het gebruik van fysiek geweld op staande voet ontslagen. "Dit incident, waarbij u uw werkgever heeft geslagen, vormt een ernstige schending van de gedragsregels en normen die wij binnen onze onderneming hanteren", aldus de ontslagbrief.
De chauffeur pikte het niet en stapte naar de rechter. Daar ontkende hij zijn directeur een klap te hebben gegeven en eiste hij zijn baan terug. Ook eiste hij achterstallig salaris en een schadevergoeding van 20.000 euro.
Ongeloofwaardig
Uit de vrijdag openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Gelderland blijkt dat de kantonrechter in Zutphen weinig geloof hecht aan de ontkenning van de transportmedewerker.
Mede op basis van een getuigenverklaring van een aanwezige collega en een audiofragment dat direct na het incident door hem was opgenomen, oordeelde de rechter dat 'in voldoende mate is vast komen te staan' dat de medewerker zijn directeur in het gezicht heeft geslagen.
Dat de chauffeur in zijn verklaring niet heel stellig was in zijn ontkenning speelde ook een rol. In die verklaring gaf hij aan dat hij zijn werkgever 'in zijn beleving' niet heeft aangeraakt of geslagen, aldus de uitspraak.
Zelf betalen
Daarmee is het ontslag op staande voet volgens de rechter terecht, waardoor de chauffeur kan fluiten naar zijn baan, het achterstallige salaris en de geëiste schadevergoeding van 20.000 euro.
In plaats van de vette schadevergoeding op te strijken, moet de chauffeur zelf in de buidel tasten. Van de kantonrechter moet de man zijn voormalige werkgever een zogenoemde 'gefixeerde schadevergoeding' van 1000 euro betalen. Ook moet hij opdraaien voor 950 euro aan proceskosten.