Blokker weet slechts 12 franchisers te strikken voor doorstart

Het 'nieuwe Blokker', dat na het faillissement eind vorig jaar een verse start met de huishoudketen maakte, heeft slechts 12 zelfstandige ondernemers weten te strikken om binnenboord te blijven. Dat zegt een woordvoerster tegen RTL Z. Vandaag verliep de termijn waarin de franchisers moesten besluiten of zij de naam Blokker wilden behouden of niet.
Blokker ging vorig jaar november failliet, maar dankzij een doorstart door ondernemer Roland Palmer bleef het winkelmerk bestaan. De nieuwe eigenaar wil dertig tot veertig nieuwe eigen winkels openen, aangevuld met een zo groot mogelijk deel van de destijds 45 franchisevestigingen.
Zelfstandige ondernemers
De franchisenemers van Blokker zijn zelfstandige ondernemers, die tegen betaling gebruik maken van het merk en gecentraliseerde diensten als inkoop en marketing. Het franchisemodel was ooit een belangrijke factor in de verovering van Nederland door Blokker. In 2011 telde de huishoudketen in Nederland naast de 503 eigen winkels nog eens 115 franchise-vestigingen.
"Vandaag verliep de deadline", bevestigt woordvoerster Anca Noordhoff van de franchisevereniging. "Ondernemers die niet met de voorwaarden van 'het nieuwe Blokker' akkoord gaan, moesten uiterlijk vandaag de naam van de gevel halen en uit de winkel verwijderen."
Drie smaken
Noordhoff kon vanochtend nog niet aangeven hoeveel zelfstandige ondernemers precies bij Blokker blijven, of kiezen voor een alternatieve toekomst. "Er zijn drie smaken. Of actief blijven onder het Blokker-merk, of aansluiten bij een ander bestaand label zoals Marskramer, of verder gaan onder een eigen merknaam."
Woordvoerster Marte Brouns van Blokker zegt tegen RTL Z dat het retailbedrijf morgen komt met een persbericht over de opening van een nieuwe serie eigen winkels. "Daarin zullen we ook melden dat 12 franchisenemers zich bij ons hebben aangesloten."
Kwart ondernemers blijft
Dat slechts iets meer dan een kwart van de oorspronkelijke ondernemers zich heeft aangesloten, is volgens haar geen tegenvaller. "Zij maakten tot dusverre officieel geen deel uit van 'het nieuwe Blokker', dus dit zijn voor ons twaalf extra winkels. Dat is goed nieuws."
De afgelopen maanden bleek al dat lang niet alle franchisenemers onder de paraplu van Blokker wilden verdergaan. Na het faillissement stapten enkele ondernemers over naar de formule Marskramer of hielden ermee op. En afgelopen weken bleek dat een aantal andere ondernemers overweegt een nieuwe eigen formule op te richten. Onder welke naam zij verder willen gaan, is nog onbekend.
Die groep zou bestaan uit zo'n 22 tot 24 franchisenemers, zei bestuurder Esther Heinen van de franchisevereniging vorige week tegen RTL Z. Heinen runt een winkel in Bunschoten-Spakenburg (foto boven), en blijft zelf wel aangesloten bij Blokker.
Oneens met voorwaarden
Woordvoerster Noordhoff van de franchisevereniging bevestigt vandaag dat sommige ondernemers zich niet konden vinden in de voorwaarden die het nieuwe Blokker stelt. Over de aard van de meningsverschillen zegt zij niets te kunnen zeggen.
Franchisenemers betalen de franchisegever een vergoeding voor het gebruik van de merknaam en de collectieve inspanningen als inkoop en marketing. Vaak staan zij ook een deel van hun marge af aan de franchisegever. Dergelijke vergoedingen zijn vaak een discussiepunt tussen de partijen.
Heftige conflicten
Dat leidt wel vaker tot hevige conflicten tussen franchisenemers en -gevers. Zo schikte supermarktconcern Albert Heijn begin deze maand een al tien jaar slepende ruzie met 130 franchisenemers, die samen 300 winkels exploiteren. Volgens de zelfstandige supermarktondernemers zou Albert Heijn hen niet hebben laten meedelen in inkoopvoordelen en online opbrengsten. Afgelopen tien jaren rommelde het bijvoorbeeld ook bij de franchisenemers van de HEMA, Intertoys, en Domino's Pizza.
Zo stel je het in:
- Open de RTL Nieuws-app.
- Ga naar het menu.
- Tik op ‘Instellingen’ en daarna op ‘Meldingen’.
- Zet het vinkje aan bij ‘Economie’.