Tomorrowland móést wel doorgaan, anders 'wereld aan problemen'

De organisatie van Tomorrowland zag gisteren miljoenen euro's in rook opgaan. Het gigantische hoofdpodium waar al twee jaar aan werd gewerkt, is door een grote brand volledig verwoest. Het festival zelf gaat gewoon door en dat is met het oog op de enorme kosten die zijn gemaakt ook niet zo gek.
"Het festival gaat door, al zal dat zonder de mainstage zijn. Hoe we dat gaan oplossen, kan ik nog niet zeggen", zei Tomorrowland-woordvoerder Debby Wilmsen gisteren niet voor niets in een persconferentie. Zojuist werd duidelijk dat het festival definitief doorgaat.
400.000 bezoekers
De verwachte 400.000 bezoekers zorgen ervoor dat annuleren bijna geen optie was voor de organisatie. Ook al is het hoofdpodium door de brand niet meer te gebruiken. Er blijven namelijk genoeg andere podia over.
Ook zou een er nieuw hoofdpodium gebouwd kunnen worden. Volgens Belgische media zou er een mail naar artiesten zijn gestuurd waarin staat dat er hard gewerkt wordt om een nieuwe mainstage te bouwen. Iets wat ook niet gratis is.
Dit zijn beelden van het brandende podium. De tekst gaat verder onder de video:
"Aflasten zou een wereld aan problemen opleveren", zegt Ben Serrure, journalist van de Belgische zakenkrant De Tijd tegen RTL Z. "Zowel financieel en logistiek."
Met dat laatste doelt hij op de tienduizenden (internationale) festivalgangers die al in en rondom Boom gearriveerd zijn voor het festival dat morgen begint en de komende twee weekenden gehouden moet worden. Vandaag kwamen de eerste gasten al aan op de camping.
Hoofdpodium is trekpleister
Dat de festivalbeleving eronder lijdt, is evident. Juist het hoofdpodium is een trekker voor veel gasten. Niet per se vanwege de artiesten, maar juist vanwege het podium zelf. Het podium dit jaar was 45 meter hoog, 160 meter breed en bevatte 2.120 sfeerelementen, waaronder 65 waterfonteinen en 2 watervallen, somt de Belgische omroep VRT NWS op.
Gebruikte materialen
- 2.616 kubieke meter piepschuim
- 2.278 vellen multiplex
- 2.460 blikken isolerend polyurethaan schuim
- 1.440 tubes kit, een soort afdichtingsmiddel
- 225 liter houtlijm
- 108 emmers modelleerpasta
Bron: VRT NWS
Hoewel de kosten van het podium niet worden prijsgegeven, kan er volgens Serrure gesproken worden van een miljoeneninvestering. Volgens de woordvoerder van Tomorrowland werd er al twee jaar aan het podium gewerkt en is de opbouw eind mei begonnen.
"Ons DNA is elk jaar weer te verrassen met de mainstage", zei een van de festivaleigenaren tegen De Tijd. Het podium is dus elk jaar anders.
Niet zomaar geld terug
Reusachtige shows met water en vuurwerk kunnen dus niet doorgaan. En juist hier betalen festivalgangers ook voor (129 euro voor een dag en 304 euro voor een weekend). Testaankoop, de Belgische Consumentenbond, zegt dat bezoekers niet zomaar hun geld terug kunnen krijgen.
18.000 medewerkers
Verzekeringen zouden een deel van de klappen voor de organisatie op kunnen vangen, vertelt Serrure. Hij denkt dat festivals van deze grootte waarschijnlijk goed verzekerd zijn.
Het scheelt ook dat het bedrijf dat achter Tomorrowland zit (We are One World) het laatste jaar goed geboerd heeft. Het moederbedrijf maakte 24 miljoen euro winst op een omzet van 244 miljoen euro. Ondanks dat het entertainmentbedrijf andere activiteiten ontplooit, is Tomorrowland de 'ruggengraat' volgens Serrare.
Er zijn ook grote Tomorrowland-festivals in de Alpen en Brazilië, maar dat in België is verreweg het grootste van omvang. Het afgebrande podium zou overigens op het festival in Brazilië worden hergebruikt.
Eerdere klappen
De klap van een annulering van het festival zou dus op alle vlakken een enorme strop zijn. De organisatie weet wat tegenslag is. Festivals konden in die periode natuurlijk niet doorgaan. En in 2023 ging dag twee in Brazilië niet door vanwege hevige regenval.
Ook was eerder al een keer brand. Tijdens een Tomorrowland-festival in Barcelona in 2017 vloog het podium tijdens een optreden in de fik. Bezoekers moesten die avond geëvacueerd worden.
Al was de coronaklap het grootst. De pandemie zorgde meteen voor rode cijfers bij het bedrijf. De geschiedenis toont aan dat We Are One World deze gebeurtenissen te boven is gekomen. Desondanks zal iedereen hopen dat het festival doorgang kan vinden.
Creativiteit verzoenen met veiligheid
"Het festival volledig annuleren is het laatste wat we willen doen", zei burgemeester Jurgen Callaerts van Rumst, een van de betrokken gemeenten eerder vandaag al. Cathy Berx, gouverneur van de provincie Antwerpen (waar het festival gehouden wordt) heeft er 'alle vertrouwen in dat Tomorrowland, ondanks de vreselijke tegenslag, creativiteit zal verzoenen met de veiligheid van festivalgangers en medewerkers'.
Festivalbezoekers konden hun ogen niet geloven toen ze de beelden van het brandende podium zagen: