Krokodil gestolen, baan kwijt: winkelmedewerker terecht ontslagen

Een medewerker van een kringloopwinkel uit Maastricht is op staande voet ontslagen, wegens verduistering van een opgezette krokodil. De man ontkent de diefstal en zegt dat zijn werkgever van hem af wil omdat hij kritiek had op zijn salaris. De rechter gelooft daar helemaal niets van.
Dat blijkt uit een onlangs openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Limburg. Omdat de rechter groen licht voor het ontslag geeft, verliest de man zijn baan en het recht op een vertrekpremie en werkloosheidsuitkering.
Zorginstelling
De man werkte sinds eind 2022 als begeleider in de kringloopwinkel van de Limburgse zorginstelling Apagé, tegen een salaris van bijna 2800 euro per maand. Die instelling biedt dagbesteding aan mensen die vanwege psychiatrische problemen niet zelfstandig kunnen functioneren in de maatschappij. Ook stelt ze mensen te werk, die een taakstraf opgelegd hebben gekregen.
Sinds afgelopen maart voerde de begeleider met zijn werkgever een discussie over de wijze waarop hij zijn uren registreerde, de hoogte van zijn loon in vergelijking met zijn collega's, zijn recht op onregelmatigheidstoeslag en de afboeking van vakantie-uren.
Opgezette krokodil
In april ontving de directeur van de zorginstelling signalen van werknemers dat de begeleider enkele dagen eerder een opgezette krokodil uit de winkel zou hebben weggenomen, zonder daarvoor te betalen. Uit videobeelden bleek dat de man inderdaad een krokodil uit de winkel in zijn auto had gelegd. Toen de begeleider daarmee werd geconfronteerd, antwoordde hij dat hij 50 euro voor het object had betaald.
Nadat uit nader onderzoek - onder meer in de kassagegevens - geen bewijs voor de betaling te vinden was, volgde op 29 april een tweede gesprek. Vervolgens werd de begeleider op staande voet ontslagen.
Kritische werknemer
De bewindvoerder van de man, die het beheer voert over zijn inkomen en vermogen, stapte naar de rechter om het ontslag ongedaan te maken. Tijdens de rechtszaak ontkende de bewindvoerder dat de werknemer de krokodil had gestolen. Het bedrijf zou van de man af willen, omdat hij kritiek had geuit op zijn salaris en de afboeking van zijn verlofuren.
Uit een vrijdag openbaar geworden uitspraak blijkt dat de kantonrechter in Maastricht daar weinig van gelooft. Daarbij speelt een rol dat de werknemer zijn verhaal steeds wijzigde. Zo zou hij de krokodil eerst hebben afgerekend bij een, dan weer een andere collega. Later zei hij het beest te hebben meegenomen voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, omdat het een beschermde diersoort is.
Niet geloofwaardig
"Deze wisselende verklaringen maken dat de betwisting van de begeleider dat hij zich schuldig gemaakt heeft aan verduistering niet geloofwaardig is", aldus de kantonrechter in de uitspraak.
De bezwaren die de bewindvoerder van de man tegen de andere door de kringloopwinkel aangevoerde ontslaggronden had, acht de kantonrechter niet relevant. Volgens de rechter is de diefstal van de krokodil namelijk de belangrijkste reden van het ontslag. Die verduistering is 'zonder meer aan te merken als een dringende reden voor ontslag op staande voet, zeker bij een werkgever bij wie personen in het kader van een taakstraf tewerk gesteld zijn', aldus de uitspraak.
Omdat het ontslag op staande voet volgens de kantonrechter terecht is gegeven, verliest de man zijn baan en hoeft zijn voormalige werkgever hem geen ontslagvergoedingen te betalen. Omdat de man het ontslag aan zichzelf heeft te wijten, kan hij ook geen aanspraak maken op een ww-uitkering. Wel moet de zorginstelling de man nog achterstallige beloningen uitbetalen.