Bloedende portemonnee

Horeca 35 procent duurder sinds corona, en het wordt nog erger

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPHoreca 35 procent duurder sinds corona, en het wordt nog erger
RTL

Een bezoekje aan een hotel of restaurant is sinds 2020 al 35 procent duurder geworden. En voor de levensgenieter wordt het er ook het komend jaar niet beter op.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS en ramingen van ING. De bank schat in dat de prijzen in de horeca volgend jaar met 4 procent stijgen. De belangrijkste reden daarvan is de btw-verhoging op logies. Daardoor worden overnachtingen in hotels en huisjes op vakantieparken een stuk duurder.

De btw daarop is nu nog 9 procent, maar dat wordt 21 procent. Als de hotelsector die verhoging volledig doorberekent aan de klant, stijgen de prijzen met 11 procent. ING verwacht dat hotels de verhoging voor consumenten, in ieder geval in eerste instantie, deels zelf op zullen vangen.

 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De afgelopen jaren stegen de prijzen in de horeca dus ook al hard, maar met een andere reden. Dat had vooral te maken met stijgende lonen voor het personeel, en hogere inkoopkosten.

Ook zonder hotels forse stijging

Ook als je de hotels buiten beschouwing laat, gingen de horecaprijzen de afgelopen jaren fors omhoog. Kijken we naar de restaurants, cafés en dancings, zoals het CBS het zo fraai noemt, dan gingen de prijzen sinds corona met 27 procent omhoog.

 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Die prijsstijgingen beginnen consumenten serieus pijn te doen. Restaurants en cafés verkochten amper meer dan vorig jaar, omdat consumenten de hand op de knip beginnen te houden. 4 op de 10 restaurantbezoekers geven aan in 2025 minder vaak uit eten te zijn gegaan dan een jaar eerder, schrijft ING.

Lees meer over
CBSING BankHorecaInflatie