Poep, zweet en speeksel: smartphone zit vol met bacteriën
Een aantal Nederlandse ziekenhuizen en verzorgingshuizen is vanaf deze week een innovatief apparaat rijker: de zogenaamde 'smartphone-reiniger'. Dit apparaat zou één van de meest bacterierijke voorwerpen in ons dagelijks leven bacterievrij maken.
Je wilt het misschien niet weten, maar op elke vierkante centimeter op jouw smartphone zitten 2000 tot 4000 bacteriën. Dit zijn vooral huidbacteriën en bacteriën uit je mond of luchtwegen.
"Er zitten meer bacteriën op een smartphone dan op andere gebruiksvoorwerpen", zegt Ruben Janssen, bioloog bij wetenschapsmuseum Micropia, tegen Editie NL. "Dit komt omdat je de smartphone erg vaak vastpakt nadat je voorwerpen als een deurklink of toetsenbord hebt aangeraakt. Ook gebruik je de telefoon vaak op de wc."
Voorbeeld van een smartphone vol met bacteriën
De smartphone hieronder ligt horizontaal. Links en rechts zien we witte en gele kleine stipjes. Dat zijn allemaal huidbacteriën, waarschijnlijk afkomstig van ons oor, wang of vinger.
De grote vlek in het midden zijn ook huidbacteriën, maar omdat het zo'n enorme vlek is zal dit waarschijnlijk een huidbacterie zijn afkomstig uit zweet.
Ziekenhuizen en verzorgingstehuizen
Volgens Janssen worden gezonde mensen van al deze bacteriën niet ziek. "Met de meeste smartphone-bacteriën kom je ook op andere manieren in aanraking."
In ziekenhuizen of verzorgingstehuizen zou je er beter op moeten letten. "Daar wonen mensen die minder goed bestand zijn tegen bacteriën en een verzwakt immuunsysteem hebben. Ook zijn er bacteriën aanwezig die van patiënt op verzorger kunnen worden overgedragen", zegt Janssen. "In een ziekenhuisomgeving is het dus wel slim om regelmatig je smartphone schoon te maken."
Smartphone-reiniger
Speciaal daarom biedt het bedrijf PEAK-IT een smartphone-reiniger aan. Met het apparaat zou de telefoon binnen acht minuten weer helemaal bacterievrij moeten zijn. In de reiniger zit uv-licht en ozon. Het uv-licht beschadigt de bacteriën, waardoor ze sterven. Ozon desinfecteert de bacteriën.
Volgens Janssen is zo'n apparaat normaal gesproken erg overboden. "Als je je smartphone regelmatig schoonmaakt, zijn de meeste bacteriën eraf. Bovendien komen ze er meteen weer op als je de telefoon vastpakt."
'Verpleegkundigen vinden hygiëne heel belangrijk'
Volgens de Beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden (V&VN) vinden verpleegkundigen hygiëne heel belangrijk, maar is de smartphone een blinde vlek. Een derde van de ondervraagde zorgverleners maakt nooit of zelden de telefoon schoon.
V&VN wil dat zorgverleners bewuster omgaan met smartphones. "Neem niet op als je je handschoenen aanhebt en gebruik je telefoon niet als je bij een besmettelijke patiënt bent", zegt een woordvoerder tegen Editie NL. De vereniging pleit ervoor dat zorginstellingen hier betere goede afspraken over maken.