Melvin (11) is mantelzorger voor zieke moeder: 'Zo lief dat hij dat voor mij doet'
Nederland kent heel wat jonge mantelzorgers, net als de 11-jarige Melvin. Hij helpt zijn moeder omdat zij ziek is. "Natuurlijk zie ik het liever anders, maar ik ben super blij dat hij het voor me wil doen." Wat voor impact heeft dit op een kind?
Hulp nodig
Melvin is sinds zijn 6e mantelzorger. Zijn moeder Anja heeft de ziekte CVID. "Dat houdt in dat ze zelf geen antistoffen aanmaakt, en dus sneller moe wordt dan andere mensen", legt Melvin uit aan Editie NL.
Door die ziekte kan Anja niet alle taken in huis vervullen. "Ik heb daar hulp bij nodig", vertelt Anja. "We hebben sinds kort ook hulp van een thuishulp en van jongerenwerker Nadieh, maar dat is niet voldoende. En omdat mijn man hele dagen werkt, helpt Melvin mij", vertelt Anja. "Daarnaast is het ook zo dat Melvin het fijn vindt om te helpen in huis."
'Door omstandigheden is het zo'
Voorheen werd Anja nog ondersteund door haar moeder en schoonmoeder.
In eerste instantie werd Anja geholpen door haar moeder en schoonmoeder, maar daar zijn zij niet meer toe in staat. "Toen ben ik mama gaan helpen", zegt Melvin. "De taakjes die ik doe? Stofzuigen, dweilen, koken, een boodschapje doen en grasmaaien, dat vind ik het leukste klusje!"
Anja wil natuurlijk het liefst alles gewoon zelf kunnen doen. "Maar dat lukt me niet. Ik had het ook liever anders gezien, maar door omstandigheden is het zo."
'Dat is veel te jong!'
Deirdre Beneken genaamd Kolmer is Lector Mantelzorg en vindt het geen goed idee om een kind mantelzorger te laten zijn. "Elf jaar en mantelzorger? Dat is echt veel te jong. Een kind kan natuurlijk altijd taken hebben in het huishouden, daar hoef je geen mantelzorger voor te zijn."
"Maar het gaat om de emotionele kopzorgen die daarbij komen kijken. Het kind gaat zich zorgen maken om zijn ouder, en dat kan emotioneel heel zwaar zijn. Vooral als het langdurig en intensief is. De kinderen hebben dan een groot risico op depressie, sociaal isolement en zelfs suïcide", legt ze uit.
Opletten voor emotionele verantwoordelijkheid
"Maar wanneer het, zoals in het geval van Melvin, beperkt blijft tot een bijdrage in het huishouden, dan is het niet zozeer schadelijk", volgens de Lector Mantelzorger. "Maar er moet wel opgelet worden dat Melvin niet te veel emotionele verantwoordelijkheid krijgt."
En dat houden Anja, haar man en jongerenhulp Nadieh allemaal heel goed in de gaten. "We zorgen dat het hem niet te veel wordt", zegt Melvins moeder.
Soms te druk om te spelen
Melvin lijkt het inderdaad prima aan te kunnen. "Natuurlijk vind ik sommige taakjes niet zo leuk, maar ik weet dat ik er veel voor terug krijg. Want dan is mama fitter en kunnen we samen een spelletje of iets anders leuks doen."
Soms is Melvin te druk om af te kunnen spreken. "Maar dat is maar heel soms. Meestal kan ik gewoon gaan spelen met vriendjes!" Anja is super trots op haar zoontje. "Ik vind het zo lief dat hij dit voor me wil doen, hij is fantastisch."