'Hier ligt het stoffelijk overschot van moeder': as uitstrooien mag niet zomaar overal
Diegene die de as van zijn of haar moeder heeft uitgestrooid in een natuurgebied bij Amsterdam, wordt vriendelijk verzocht contact op te nemen met Staatsbosbeheer. "Dat mag namelijk niet."
'Hier ligt het stoffelijk overschot van mijn moeder', die tekst trof boswachter Rien de Vries vorige week in natuurgebied de Diemer Vijfhoek bij Amsterdam. Het kind van de overleden vrouw verzoekt in brief of de bloemen mogen blijven liggen. Staatsbosbeheer gaat ervan uit dat er geen lichaam onder de grond ligt, maar dat het monumentje is opgezet op de plaats waar as is uitgestrooid.
De Vries wil graag respectvol omgaan met de herdenkingsplek, maar roept de nabestaande toch op contact met hem op te nemen. As mag namelijk niet zomaar worden uitgestrooid in de natuur. "Er zitten stoffen in as die niet goed zijn voor de grond en de natuur", legt De Vries uit. Daarnaast is het niet de bedoeling dat andere bezoekers van natuurgebieden overal as of monumenten zien tijdens een wandeling.
'Doe het onopvallend'
Het is voor De Vries de eerste keer dat hij een uitstrooiplek tegenkomt in zijn gebied, maar het kind van de overleden vrouw is zeker niet de enige die as in de natuur uitstrooit. "Veel mensen doen het", weet uitvaartondernemer Jan-Jaap Palma van Uitvaart24. "Steeds vaker wordt er zelfs geen afscheidsviering gedaan voorafgaand aan het cremeren, maar wanneer de as wordt uitgestrooid. Bijvoorbeeld op een boot op het meer waar de overleden persoon graag met zijn sloep ging varen."
Officieel moet daarvoor toestemming worden aangevraagd bij een gemeente. "Maar als je het een beetje onopvallend doet, is er geen haan die er naar kraait", aldus Palma. "Als opa op het strand verstrooid wil worden, moet je het gewoon niet doen op die zomerdag dat iedereen er in zijn bikini ligt." Daarnaast raadt Palma aan geen monument neer te zetten op de plek.
Natuurlijk herdenken
Om toch aan de wens van overleden natuurliefhebbers te kunnen voldoen, wijst Staatsbosbeheer speciale uitstrooiplekken aan. Boswachter De Vries: "Het is maatschappelijk niet wenselijk dat overal as en monumentjes in het bos staan. Via de Stichting Natuurlijk Herdenken kunnen we plekken aanwijzen waar het wel mag en alles wat meer reguleren."