Onwetendheid over schurft onder studenten: 'Het gaat wel over'
Schurft onder studenten lijkt er steeds meer bij te horen, vooral in Leiden. Het lukt de GGD niet om schurft uit te roeien. Daarom starten zij met voorlichtingscampagne 'Mijd de mijt', hiermee hopen ze studenten alerter te maken over de zeer besmettelijke ziekte.
In 2018 is in zeker 19 studentenhuizen in Leiden schurft gevonden. "Vooral onder studenten komt schurft veel voor. Zij gaan heel intensief met elkaar om en wonen vaak met meerdere personen in een huis", vertelt Harald Wychel van het RIVM. "Als één iemand het dan heeft, en er niet consequent mee omgaat, dan is er al gauw een uitbraak."
'Betrek iedereen erbij'
En dat is volgens het RIVM dan ook voornamelijk het probleem. 'Het gaat wel over', denken studenten. "Maar je besmet anderen en zo zijn we nog verder van huis", vertelt Wychel."Dus als je het hebt, dan moet je iedereen erbij betrekken. Echt iedereen."
Wat ook weer lastig is. "Want bij schurft komt veel schaamte kijken. Er is wel een crème die je zonder recept kunt verkrijgen, al adviseert het RIVM toch om altijd even naar de huisarts te gaan", vertelt Wychel. Aan de andere kant kan Wychel toch een voordeel zien in zo'n uitbraak. "Studenten zijn dan wel weer even alerter op hygiëne. Dan zien we altijd even een verbetering. Helaas wel maar even." Vandaar de campagne.
Schurft? Hoe en wat?
Hoe merk je dat je schurft hebt (naast jeuk)?
Huidafwijking bij polsen, tussen de vingers en schaamstreek. Je vindt daar schilferige lijntjes. Dat zijn kleine gangetjes die schurftmijt heeft uitgegraven.
Wie moeten er dan nog meer behandeld worden?
Huisgenoten, je bedpartners en andere mensen waar je lichamelijk contact mee hebt gehad. Vaak ook je ouderlijk huis als je daar komt. Ouders moeten dan ook worden behandeld. Zelfs als ze geen klachten hebben.
Hoe kun je schurft behandelen?
Dat gebeurt met tabletten of een crème. Er is een medicijn verkrijgbaar zonder recept (Permetrime). Maar het RIVM adviseert om wel naar de huisarts te gaan met je klachten, zodat er vastgesteld kan worden dat er inderdaad sprake is van schurft en wat je naast medicatie nog meer moet doen om het uit te roeien.
Verder is het belangrijk dat kleren, meubelhoezen en beddengoed goed worden gewassen. Ook wordt geadviseerd om je nagels kort te knippen.
Wat kun je doen om schurft te voorkomen?
- Gebruik geen ongewassen kleding of beddengoed van een ander
- Geen lichamelijk contact met iemand die schurft heeft
Bron: RIVM