Campagne nodig: zo herken je de Aziatische hoornaar
In Vlaardingen zijn afgelopen weekend meerdere Aziatische hoornaars gespot. Stichting platform Stop invasieve exoten maakt zich zorgen omdat deze wesp een bedreiging vormt voor het Nederlandse ecosysteem. Het platform roept minister Schouten op om snel met een publiekscampagne te komen, want hoe beter we de hoornaar herkennen, hoe sneller hij kan worden vernietigd.
In Vlaardingen de afgelopen dagen in ieder geval twee Aziatische hoornaars gespot, maar het zijn er mogelijk meer, zo is te zien op Waarneming.nl. Volgens het platform Stop Invasieve Exoten betekent dit dat er 'vrijwel zeker een nest in de buurt zit'. Ook is de kans groot dat er op andere plekken in Nederland nesten zitten, maar die zijn eenvoudigweg nog niet opgemerkt.
Duizenden koninginnen
"De tijd dringt", volgens Wilfred Reinhold, voorzitter platform Stop Invasieve Exoten. "Doen we nu niets tegen de Aziatische hoornaar, dan zullen in het najaar duizenden koninginnen over tientallen kilometers gaan uitvliegen."
Daarom zou minister Carola Schouten van Natuur nu met een campagne moeten komen waarin wordt uitgelegd hoe deze hoornaar te herkennen is. "De Aziatische hoornaar lijkt op een grote, geheel zwarte, wesp. Hij is bijna twee keer zo groot als een normale wesp en vooral dat donkere uiterlijk is opvallend", zegt Reinhold. "De Europese hoornaar heeft een rode onderkant, dat heeft de Aziatische niet."
Snel foto maken
Mocht je er één tegenkomen of denken er één gespot te hebben, dan moet je proberen zo snel mogelijk een foto te maken en deze op waarneming.nl plaatsen. Dan kunnen Reinhold en zijn collega’s vervolgens beoordelen of het hier daadwerkelijk om een Aziatische hoornaar gaat, en kan het nest worden opgespoord en vernietigd.
De Aziatische hoornaar komt oorspronkelijk uit het Himalaya-gebied en Zuid-China, zegt Theo Zeegers van Stichting EIS, het kenniscentrum voor insecten. Vijftien jaar geleden is de hoornaar in Zuid-Frankrijk geïntroduceerd, en sindsdien zit hij overal. "De hoornaar vangt honingbijen bij een bijenkast. Zo ontstaan megagrote hoornaarvolkeren ter grootte van een skippybal van 90 cm", zegt Zeegers.
Normale limonadewesp
Hoewel het Nederlandse ecosysteem wordt verstoord door de Aziatische exoot, hoeven mensen niet zo bang te zijn. "Nee, ze zijn niet vervelend voor de mens. Ze vliegen gewoon langs je heen. Ze zijn bijvoorbeeld minder agressief dan de normale limonadewesp." Maar mocht de hoornaar je toch te pakken krijgen: een steek van deze hoornaar is wel pijnlijker dan die van een gewone wesp.
Denk jij dat jij de Aziatische hoornaar herkent? Test je kennis op Instagram.