Testament

Social media na je overlijden: 70 procent regelt niks

Door Editie NL··Aangepast:
© iStockSocial media na je overlijden: 70 procent regelt niks
RTL

Wat gebeurt er met jouw social media accounts na je overlijden? Zeventig procent van de Nederlanders heeft hier niets voor geregeld, blijkt uit onderzoek in opdracht van Uitvaartverzekering.nl. Waarom is het belangrijk om te regelen, en hoe doe je dat?

Bij jongvolwassenen tussen de 18 en de 30 jaar ligt het percentage dat hier niets voor heeft geregeld zelfs hoger, namelijk 85 procent. En dat terwijl veel Nederlanders er wél over hebben nagedacht.

Zo wil veertig procent van de ondervraagden dat alle accounts worden verwijderd. Bijna dertig procent procent vindt dat nabestaanden moeten beslissen. Ruim twintig procent heeft er nog nooit over nagedacht.

Onverwacht

Nabestaanden weten vaak niet wat ze met de social media accounts van overledenen aanmoeten. "Ik krijg vaak van mensen te horen dat het lastig kan zijn. Dan krijg je meldingen van: herinnert u zich dit nog? Het komt ongevraagd en onverwacht", zegt rouwtherapeut Riet Fiddelaers-Jaspers tegen Editie NL. "Dat is vergelijkbaar met post gericht aan een overleden persoon."

Maar het heeft volgens haar ook een positieve kant. "Laatst waren er ook personen op Twitter die hun ziekteproces deelden. Na het overlijden ging de partner door met dat account. Dat is een voorbeeld dat het wel kan werken. Het is een tijd waarin we hier veel meer mee te maken krijgen."

Online voortleven

Het is daarom aan te raden om dit soort dingen van te voren vast te leggen, vindt ook Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen. "Als je niets regelt, blijf je online voortleven. Het kan natuurlijk ook steun bieden, dat is per mens verschillend, maar voor nabestaanden kan het vervelend zijn."

Ouders overleden meisje winnen zaak van Facebook
Lees ook

Ouders overleden meisje winnen zaak van Facebook

Zo wordt het ingewikkeld als je als nabestaande de inloggegevens niet hebt. "Of je kunt ruzie tussen nabestaanden krijgen. De een wil de social media actief houden terwijl de ander er vanaf wil, bijvoorbeeld. Dat kan je voorkomen door het zelf vast te leggen."

Dat kan volgens haar gewoon in je testament. "Zo heb ik daar zelf in staan dat mijn social media een paar maanden online moeten blijven, daarop heb ik afscheidsberichten per medium. Iemand heeft de inlog en die gaat na een paar maanden alles verwijderen."

Lees meer over
Social MediaErfenisRouw