Miskraam kan leiden tot PTSS: 'Wanhopige gevoelens blijven vrouwen achtervolgen'
Een miskraam kan een enorme impact hebben. Veel vrouwen kampen na afloop met angstgevoelens, depressies en PTSS. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven en het Imperial College London.
Een op de drie vrouwen heeft een maand na een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap last van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Na negen maanden kampt nog steeds een op de vijf vrouwen daarmee.
Angstgevoelens
Daarnaast heeft een op de vier vrouwen een maand na de miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap matige tot ernstige angstgevoelens. Elf procent is depressief. Bij zes procent van de vrouwen is er na negen maanden nog steeds sprake van een depressie.
Voor het onderzoek werden meer dan duizend vrouwen in drie Londense ziekenhuizen gevolgd na een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
De vrouwen moesten na een, drie en negen maanden vragenlijsten invullen over angst, depressie en PTSS. Tegelijkertijd werd een vergelijking gemaakt met een controlegroep van 87 vrouwen met een zwangerschap die normaal verliep.
Verbazing
Dirk Timmerman is kliniekhoofd gynaecologie-verloskunde aan de KU Leuven en een van de onderzoekers van de studie. "Ik zorg al ruim twintig jaar voor vrouwen met zwangerschapsproblemen, dus ik wist dat deze een grote emotionele impact kunnen hebben. Toch was ik verbaasd over het hoge aantal vrouwen met PTSS", zegt hij tegen EditieNL.
Het is volgens Timmerman de eerste grote studie die aantoont dat een miskraam kan leiden tot PTSS. "Er zijn vroeger wat kleine studies geweest die een verhoogde kans op depressie aantoonden maar geen grote studies met een precieze omschrijving van de onderzochte vrouwen. Ook betrouwbare vragenlijsten over PTSS ontbraken."
Reacties
De onderzoekers krijgen op social media veel reacties van vrouwen die jarenlang hebben gezwegen over hun diepe trauma. "Zij herkennen zichzelf in de resultaten en willen er nu over vertellen. Als aanstaande moeder werden ze geconfronteerd met bloedverlies en pijn en het verlies van de zwangerschap."
"De hartverscheurende beelden en wanhopige gevoelens blijven hen vaak achtervolgen en komen ook terug in nachtmerries", gaat Timmerman verder. "Slaapstoornissen en overgevoeligheid zijn veelvoorkomende klachten. Soms proberen ze alles te vermijden wat hen terug doet denken aan de miskraam."
Schuldgevoel
Als je zelf te maken krijgt met een miskraam is het volgens de onderzoeker belangrijk om de schuld niet bij jezelf te zoeken. "Vrouwen vragen zich af: 'Heb ik te veel stress gehad?', 'Heb ik een glas alcohol gedronken?', 'Heb ik seks gehad?' Doe dat niet. Dat is bijna nooit de oorzaak van een miskraam."
Oorzaken
Wat dan wel de oorzaak kan zijn? "Twee op de drie zwangerschappen die eindigen in een miskraam zijn fout gelopen bij de bevruchting. Daarbij is er een afwijking van de chromosomen van het vruchtje, waardoor het niet levensvatbaar is."
Ook kunnen er andere oorzaken zijn, zoals onvoldoende hormonale ondersteuning, de vorm van de baarmoeder of een infectie. "Maar heel vaak kan er geen oorzaak aangetoond worden", aldus Timmerman.
Taboe doorbreken
Hij raadt vrouwen aan om een miskraam altijd te bespreken met een arts, partner, familie en vrienden. "We hopen met deze studie ook het taboe te doorbreken om het aan andere mensen te vertellen en op die manier de noodzakelijke steun en opvang te krijgen. Het is belangrijk dat een vrouw deze gevoelens niet negeert of verbergt, maar dat ze maximale ondersteuning krijgt."