Doe-het-zelf

Mensen maken hun eigen desinfecterende handgel, maar Rob Geus raadt het af

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLMensen maken hun eigen desinfecterende handgel, maar Rob Geus raadt het af
RTL

Om besmetting met het coronavirus te voorkomen is er een ware run ontstaan op desinfecterende handgel. In veel winkels is het product helemaal uitverkocht. Op blogs zijn recepten te vinden om zelf aan de slag te gaan, maar hygiëne-expert Rob Geus waarschuwt voor de risico's.

Marktplaats-verkopers spelen slim in op het tekort aan desinfecterende handgel in de winkels. Flesjes die normaal nog geen drie euro kosten, worden verkocht voor meer dan twintig euro. 

Doe-het-zelf

Maar je kunt ook zelf thuis aan de slag, beweert Charlotte Dona (20). Op haar blog schrijft ze hoe je met alcohol, olie en (Aloë Vera-)gel eenvoudig je eigen handgel in elkaar flanst.

"Ik heb altijd standaard handgel in mijn tas. Al voordat het coronavirus uitbrak", vertelt Charlotte aan EditieNL. "Nu het nergens meer te krijgen is leek het mij leuk om te delen hoe je het zelf kunt maken."

Charlotte
Charlotte

Ze heeft online research gedaan en op basis daarvan zelf een recept opgesteld. "Die heb ik nog aangepast naar aanleiding van een tip van een microbioloog. Hij adviseerde om het alcoholpercentage iets te verhogen", vertelt ze.

Populair

Het recept wordt goed gelezen. "Ik krijg reacties van mensen die – net zoals ik – voorheen al veel gebruik maakten van handgel, maar deze nu niet meer kunnen kopen."

Waarschuwing

Hygiëne-expert Rob Geus raadt af om thuis aan de slag te gaan met je eigen handgel. "Het probleem is dat het  – als je een te lage concentratie alcohol gebruikt – niet desinfecteert. Dan denk je goed bezig te zijn, maar dat is dan dus niet zo."

Toch is het geen goed idee om er dan maar heel veel alcohol in te doen. "Een te hoge concentratie alcohol is weer niet goed voor je huid. Dat kan gaan irriteren."

Uitvoerig getest

Je kunt volgens hem dus beter kiezen voor een variant uit de winkel. "De handgel die ik gebruik komt van de drogist. Die is uitvoerig getest en geproduceerd in het lab. Niet in de keuken, bij iemand thuis. Je kunt je afvragen of de omstandigheden daar überhaupt hygiënisch genoeg zijn om een desinfectiemiddel te produceren."

Lees meer over
Rob GeusCoronavirusEditie NL Link in bio