Tinnitus

Oorsuizen heftiger in quarantaine: hoe komt het en hoe ga je ermee om?

Door Linda van Dijk··Aangepast:
© ANPOorsuizen heftiger in quarantaine: hoe komt het en hoe ga je ermee om?
RTL

Een constante piep of ruis. Daar hebben mensen met oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd, dagelijks mee te maken. Maar hoe kan het dat sommige mensen met tinnitus de laatste tijd veel meer klachten hebben? EditieNL-redacteur Linda van Dijk, zelf last van oorsuizen, zocht het uit.

Gepiep en gesuis, ik ben er na jaren zo aan gewend dat ik het nauwelijks nog hoor. Laat staan dat ik er last van heb. Tot mijn periode van sociale isolatie begon. Daar was opeens die piep weer, maar veel opdringeriger dan normaal. En probeer dan maar eens een artikel te schrijven.

Klachten heviger door stress

Ik heb me de verergering van mijn klachten niet ingebeeld, verzekert KNO-arts Dennis Kox van de Vijf Meren Kliniek me. "De situatie zoals die normaal is, is veranderd. Dat geeft stress. Als je stress hebt, kan oorsuizen als erger worden ervaren, omdat je daardoor een versterking hebt van je zintuiglijke waarneming."

"Er komen bij veel mensen zorgen bij: hoe gaat het met mijn baan in de toekomst? Hoe zal het met mijn familie zijn? Er gebeurt van alles in je systeem dat anders is dan normaal. Daardoor komt je lichaam in alarmstand en hoor je het suizen erger."

Nieuwe therapie hielp bij Kevin tegen oorsuizen: 'Tranen sprongen in mijn ogen'
Lees ook

Nieuwe therapie hielp bij Kevin tegen oorsuizen: 'Tranen sprongen in mijn ogen'

Gebrek aan achtergrondgeluid

Die stress valt bij mij wel mee. Het probleem zit 'm er vooral in dat er tijdens mijn dagen nauwelijks nog achtergrondgeluid is. Het gebrek aan een drukke redactie om me af te leiden, zorgt er volgens Kox voor dat ik mijn oorsuizen gewoon veel meer hoor dan normaal. "Als je op kantoor zit, is er allemaal reuring om je heen. Die heb je thuis vaak niet, want je gaat als het kan apart op een kamer zitten. Het is veel stiller op je werkplek. Je zit eigenlijk met oorsuizen in quarantaine op een kamertje."

Aan de schade in je oor verandert volgens de KNO-arts gelukkig niets. "Het is niet dat daar iets compleet misgaat omdat je stress hebt. Je went er wel weer aan." Dat klopt, want terwijl ik dit schrijf, is die vervelende piep weer gereduceerd tot een ruisje dat me nauwelijks opvalt. "Dat heeft met je mindset te maken. Het ligt eraan hoe je in elkaar steekt", zegt Kox.

Wat is tinnitus?

Mensen met tinnitus horen geluiden zoals geruis, piepen of fluiten, hoog of laag, hard of zacht, combinaties van geluiden, onafgebroken of bij vlagen. Andere mensen kunnen die geluiden niet horen.

De oorzaak van tinnitus is niet altijd te achterhalen. Het kan het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan lawaai, maar kan ook komen door afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht. 

Naar schatting hebben ongeveer twee miljoen Nederlands tinnitus.

Bron: kno.nl

'Ertegen vechten helpt niet'

Ik ben lang niet de enige die de laatste tijd meer last heeft van oorsuizen. De Britse vereniging British Tinnitus Association heeft er een speciale pagina op haar website aan gewijd. Ook op Twitter vragen mensen zich af waarom hun klachten erger zijn. Maar wat kan je nou doen als je plotseling helemaal gek wordt van het geluid?

"Ertegen vechten helpt niet", zegt gezondheidszorgpsycholoog Eleanore Vromans. Ze begeleidt mensen met tinnitus bij Koninklijke Kentalis, een organisatie voor mensen met gehoorproblemen of taalontwikkelingsstoornissen. "Hoe meer betekenis je het geeft, hoe meer het op de voorgrond staat."

Zorg voor ontspanning

Volgens Vromans is het belangrijk dat je ontspanning zoekt en goed voor jezelf zorgt. "Eet gezond en houd je met positieve dingen bezig, dus niet de hele tijd met corona." Afleiding kan ook helpen: "Als je muziek wil luisteren, is dat prima. Of ga een stuk fietsen, met de wind op de oren, even eruit. Het hoeft niet permanent op de voorgrond te staan."

Maar uiteindelijk moet je er ook gewoon aan wennen. Daar zijn hele cursussen voor, maar ook zelf kan je al stapjes zetten. "Je moet de tinnitus niet alleen maar maskeren, maar het ook proberen toe te staan. Probeer het te accepteren. Denk dus: ondanks dat ik een piep heb, ga ik toch lekker een boterham smeren."

Ook raadt Vromans de patiëntentool van Stichting Hoormij aan voor meer informatie, en is het boek 'Eerste hulp bij oorsuizen' volgens haar goed om te raadplegen.

Geluid maskeren

Ook KNO-arts Kox heeft nog wel wat adviezen aan patiënten. Als het echt niet lukt om het oorsuizen zonder hulp te accepteren, kan je het volgens hem met bepaalde geluiden wat draaglijker maken. "Als je aan het werk bent en je hebt er last van, is het verstandig om de radio of een ruisgeluid aan te zetten. White noise of grey noise is een brede ruis, het geluid van je oorsuizen valt daarin weg. Je hebt daar apps voor, maar het staat ook op Spotify of YouTube."

Besteed ook eens aandacht aan je stoel of bureau: "Oorsuizen kan ook worden veroorzaakt door spierspanning in de nek of kaken. Doe dan ontspanningsoefeningen om je rug los te halen, en let op hoe je zit."

Telefonisch consult

Kox: "Uiteindelijk moet je het oorsuizen voor je gebruiken. Omdenken dus: als je oorsuizen erger wordt, waarom is dat? Zie het als een soort snelkookpan. Als de druk te hoog wordt, gaat-ie fluiten. Dan neem je gas terug. Als dat lukt, heb je een thermometer die vertelt hoe het met je gaat."

Wel wil de arts benadrukken dat de gezondheidszorg niet helemaal stilligt. "Als het echt niet gaat, kan je via de huisarts vaak wel een verwijsbrief krijgen voor een KNO-arts. Dan kan je een belafspraak maken. We doen nu telefonische consulten." Je hoeft er dus zeker niet alleen voor te staan.

Lees meer over
GehoorschadeGezondheidArtsCoronavirus