Gemak

De menukaart maakt steeds vaker plaats voor een QR-code

Door Editie NL··Aangepast:
© Editie NLDe menukaart maakt steeds vaker plaats voor een QR-code
RTL

Een QR-code om de menukaart te scannen of zelfs een bestelling mee te plaatsen. In deze coronatijd is het snel én veilig. Een fijne ontwikkeling of hebben we toch behoefte aan een praatje met de ober?

In lunchroom De Belevenis in Veenendaal kun je met een QR-code een lunch bestellen. "De doelgroep van onze lunchroom is iets ouder, dus soms vinden mensen het nog wel een beetje lastig. Je merkt dat het voor jongeren makkelijker is", zegt eigenaar Kevin van der Meer tegen Editie NL.

Toch werkt het volgens hem over het algemeen goed en snel. "Mensen betalen gaat via iDeal en kunnen ook fooi toevoegen. Het is vooral bedoeld voor drukke momenten, als gasten niet snel geholpen kunnen worden. Voor het personeel is het een fijne manier van werken." 

Van der Meer denkt dat de QR-code ook na de coronacrisis blijft. "Het enige nadeel is dat de transactiekosten vrij hoog zijn. Als iemand een cola bestelt, is dat voor ons niet winstgevend." Maar voor mensen die minder contact willen, is het een uitkomst. "We brengen het eten nog wel aan de tafel, maar komen toch minder vaak langs.''

Zelfscankassa's

Ook op andere raken consumenten eraan gewend om zelf te scannen. Zo is het heel gewoon geworden om je boodschappen in de supermarkt zelf af te rekenen en staan we niet meer te kijken van een tankstation zonder personeel. Ook steeds meer bouwmarkten en fastfoodketens stappen over op zelfscankassa's. 

Maar zitten mensen hierop te wachten als ze uiteten gaan? Uit een poll op de Facebookpagina van Editie NL blijkt dat 80 procent zijn bestelling liever bij een ober doet, dan via een QR-code. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"Menselijk contact is vaak een reden voor mensen om in een restaurant te gaan zitten", legt psycholoog Gijs Coppens uit aan Editie NL. "Het is niet slecht dat restaurants met QR-codes gaan werken, maar ze moeten zich bewust zijn van het feit dat er dus minder contact is."

Praatje maken

Een praatje maken is volgens hem belangrijk. "Juist dat is een essentieel onderdeel van het succes van een restaurant. Ook in de supermarkt zie je dat caissières een heel belangrijke functie hebben voor eenzame ouderen."

Als een restaurant volledig geautomatiseerd wordt, denkt Coppens dat je als zaak iets verliest. "Met QR-codes zal dat denk ik nog meevallen, omdat het eten wel nog wordt gebracht. Als dat ook wegvalt, dan houd je niet veel meer over."

'We zijn sociale wezens'

En dat zou zeker een probleem zijn voor mensen die alleen uiteten gaan. "Twintig tot vijfentwintig procent van de Nederlanders is eenzaam. Een succesvol bedrijf zou altijd menselijke interactie moeten houden. We zijn sociale wezens.''

Lees meer over
HorecaSmartphone