Dee wordt online dagelijks seksueel geïntimideerd: 'Ook door jonge jongens'
Ruim de helft van alle meisjes en vrouwen tussen de 15 en 25 jaar krijgt online te maken met seksuele intimidatie, voornamelijk via Facebook en Instagram. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van Plan International.
Demira van der Zeeuw, op social media ook wel bekend als 'Dee', weet er alles van. Zij krijgt dagelijks schunnige berichten van mannen.
Lekkere billen
"Het zijn voornamelijk seksueel getinte opmerkingen zoals 'Je hebt zo'n lekkere billen, ik zou je graag eens willen neuken'. Ook krijg ik veel foto's. Die open ik niet, want je weet wat voor foto's het zijn", zegt ze tegen EditieNL.
"Wat mij het meest opvalt is dat het niet alleen vieze oude mannetjes zijn die dit soort berichten sturen, maar ook jonge jongens. Die denken blijkbaar dat het normaal is om zo tegen meisjes en jonge vrouwen te praten."
Onveilig
Zelf vindt Demira het bizar dat zoveel vrouwen hiermee te maken krijgen. "Ik ben er redelijk nuchter onder, maar ik geloof echt dat er meiden zijn die zich hierdoor onveilig of rot voelen. Ik heb ook weleens berichten gehad van een man die zei dat hij me kwam opzoeken. Daar schrok ik van. Het gaf me een onveilig gevoel."
Gedrag aanpassen
De intimidaties variëren van denigrerende en seksueel getinte opmerken tot het dreigen met verkrachting. Dat laat veel jonge vrouwen niet koud. Uit het onderzoek van Plan International blijkt dat dertien procent van de meisjes stopt met het delen van hun mening op social media. Twaalf procent past de manier waarop ze zich uiten op social media aan. Acht procent stopt helemaal met het socialrmediaplatform waar de online intimidatie plaatsvond.
Demira vindt niet dat de nadruk moet liggen op eventuele aanpassing van het gedrag van de vrouwen online. "We moeten niet stoppen met het plaatsen van bikinifoto's, of onze mening inhouden. We moeten focussen op de mannen, want daar begint het. Misschien door voorlichting te geven op middelbare scholen."
Blokkeren en rapporteren
Wat kun je eigenlijk het best doen als het jou overkomt? "Ons advies is blokkeren en de desbetreffende profielen rapporteren", vertelt Garance Reus-Deelder, directeur van Plan International Nederland, aan EditieNL.
"Wij spreken de sociale media er ook op aan dat ze het serieuzer moeten nemen. Want als je een profiel rapporteert gebeurt er in feite weinig. Een dader moet heel vaak gerapporteerd worden voordat er actie ondernomen wordt."