Brildragers met een mondkapje: zo voorkom je dat je glazen beslaan
Nu het dringende advies is om in de publieke binnenruimtes mondkapjes te dragen en het vanaf morgen zelfs verplicht wordt, zullen veel brildragers al ontdekt hebben dat dit niet altijd een pretje is. Bij de meeste mondkapjes blaas je je adem vaak recht in de glazen, waardoor die beslaan. Wat kun je daar tegen doen?
Jan Hamerijck heeft een brillenwinkel in Utrecht en herkent het probleem. "Niet alleen bij de klanten in onze winkel, maar ook bij onszelf, want wij dragen zelf ook een bril", vertelt hij aan EditieNL.
"De leverancier die onze glazen maakt, heeft daar handig op ingespeeld: hij heeft in deze coronaperiode een speciaal anti-fog ontwikkeld. Je doet een druppeltje op de glazen en wrijft het erin, dat zorgt ervoor dat de glazen niet beslaan." Het spul wordt dagelijks verkocht. "Het is speciaal ontwikkeld voor in deze coronatijd."
Daglenzen
"Als je je bril iets verder op de neus zet, dan heb je er minder last van", zegt Hamerijck. Hij noemt daglenzen als andere oplossing voor mensen die vaak een mondkapje op moeten, zoals in de zorg. Het reinigen met zeep om beslagen glazen tegen te gaan, raadt hij af. "Dat kan de coating van de glazen aantasten."
Wie zijn bril gewoon wil blijven dragen, kan er met een goed passend mondkapje voor zorgen dat de glazen niet beslaan.
"Als je voldoende ruimte overlaat aan de onderkant van je mondkapje, dan kan je adem via beneden naar buiten, waardoor je glazen niet beslaan. Als je alles afsluit, dan moet de luchtstroom er ergens uitkomen. En als daar boven ruimte voor is, dan komt het zo in je glazen terecht", zegt Hamerijck.
"Als we jarenlang mondkapjes moeten gaan gebruiken, dan moeten ze echt met passende, op maat gemaakte mondkapjes komen, zodat ze goed passend zijn op de neus", concludeert Hamerijck.