Moeten premier Rutte en de koning een 'voorbeeldvaccinatie' halen?

In de VS gebeurt het: oud-presidenten Obama, Bush en Clinton willen zich voor de camera laten inenten om te laten zien dat het coronavaccin veilig is. Zouden Nederlandse politici of de koning ook die voorbeeldfunctie moeten nemen? Sommigen vinden dat een goed idee. Oud-premier Jan Peter Balkenende zou best een prik voor de camera willen overwegen.
De voormalig presidenten Obama, Bush en Clinton hopen dat hun openbare vaccinatie ertoe kan bijdragen dat het Amerikaanse volk zich massaal laat inenten tegen het virus. Twijfelaars zouden door zo'n actie over de streep getrokken kunnen worden.
Goed idee?
Het is iets wat sommigen ook hier Nederland best een goed idee zouden vinden. Victoria schrijft op Twitter: "De minister-president, minister Hugo de Jonge en het hele kabinet zouden zich eerst op tv moeten laten vaccineren. En twee weken later pas de rest."
'Niet op vooruitlopen'
EditieNL vroeg premier Rutte of hij zich als eerste zou willen laten vaccineren, voor het oog van tvcamera's. Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laat weten: "In Nederland volgen we netjes het vaccinatiebeleid. De premier zal zich ongetwijfeld – als het zover is – laten vaccineren. Maar hoe dat gaat gebeuren, daar gaan we nog niet op vooruitlopen."
Ook minister De Jonge wil niet vooruitlopen op hoe dat gaat gebeuren. Maar aangezien de minister nog maar 43 jaar is, zal hij niet bij de eerste groep zitten die in ons land gevaccineerd gaat worden. Het is de bedoeling dat ouderen en kwetsbaren als eerste aan de beurt zijn.
Balkenende positief
Oud-premier Jan Peter Balkenende zou een publiekelijke vaccinatie -live op tv- wel willen overwegen. Hij laat weten zeer positief te zijn over de vaccins. "Eventuele acties kunnen uiteraard alleen in overleg met anderen worden genomen, maar ik zou het wel overwegen", zegt de voorganger van premier Rutte.
Een advies aan Rutte wil hij niet geven. "Dat is niet mijn gewoonte", zegt Balkenende.

En de koning?
En koning Willem-Alexander (53) dan? De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) is kort maar krachtig: "Dat is een privékwestie." Dat geldt ook voor prinses Beatrix. Met haar leeftijd van 82 jaar valt ze wel in de groep die als eerste aan de beurt komt voor een prik tegen het coronavirus.
Maar ook daar wil de RVD niets over kwijt. "Ook dat is privé."
'Té persoonlijk'
Royaltyverslaggever Rick Evers acht de kans niet groot dat de koninklijke familie dit gaat doen. "Dat is té persoonlijk. Ook al helpt het misschien een beetje, ze gaan het niet doen. Ze zullen publiekelijk vast mensen aansporen om zich te laten vaccineren, of een werkbezoek aan de GGD te brengen. Maar ze zullen zich niet in de kijker zetten terwijl ze zich laten inenten."
Een heel gekke gedachte is het overigens niet. Er zijn in het verleden royals geweest die zich openlijk voor een gezondheidsthema lieten prikken. Zo liet prins Harry van het Britse koningshuis in 2016 live een hivtest doen om het belang hiervan te onderstrepen.
Nederlanders zijn kritisch
Communicatiestrateeg Michiel Krom denkt dat politici er goed over na moeten denken of ze het wel voor het oog van de wereld moeten doen. "Ik zou het minister De Jonge en Rutte niet adviseren om zich voor camera te laten vaccineren", zegt Krom.
Waarom niet? "Nederland is toch anders dan de Verenigde Staten. Nederlanders zijn kritisch op het systeem. Als mensen zien dat De Jonge en Rutte zich op camera laten inenten, kan het er ook juist voor zorgen dat mensen argwaan krijgen."
Volgens de communicatiedeskundige is het belangrijk om te kijken wie de groep mensen die je wilt bereiken als voorbeeld zien. "Dat kan een influencer zijn of een tv-persoonlijkheid. Je moet echt onderzoeken wie mensen betrouwbaar vinden."