Oogproblemen

Langere schermtijd door lockdown, oogarts luidt noodklok

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLLangere schermtijd door lockdown, oogarts luidt noodklok
RTL

Thuiswerken, beeldbellen en onlinelessen, de hoeveelheid schermtijd is door de coronacrisis behoorlijk toegenomen bij zowel kinderen als volwassenen. Oogarts Caroline Klaver luidt de noodklok. Zoveel schermtijd kan namelijk leiden tot ernstige oogproblemen zoals slechtziendheid of zelfs blindheid.

"Het is echt schadelijk voor kinderen", zegt oogarts Klaver tegen EditieNL. "Het oog is in de groei tijdens de kindertijd. Je kunt die groei beïnvloeden met je leefomstandigheden."

De oogarts waarschuwt er dan ook voor om de schermtijd te beperken. Lang naar voorwerpen kijken die dichtbij zijn kan voor een negatieve ontwikkeling van de ogen zorgen. Het beste is als kinderen zich houden aan de 20-20-2-regel. "Twintig minuten naar een scherm kijken en dan twintig seconden in de verte kijken. En twee uur per dag naar buiten."

Vermoeidheid

Bij volwassenen kan het minder kwaad, maar de vele schermtijd kan wel voor vermoeidheid zorgen. "We zijn veel te lang onafgebroken naar een scherm aan het staren. Je bent je dan alleen daarop aan het focussen en knippert minder vaak. Het oog wordt dan te weinig gesmeerd", legt Anneke Jansen van de Oogvereniging uit. "Daar word je heel moe van."

Dat wordt een vicieuze cirkel. "Vermoeide ogen zorgen voor drogere ogen, en dat zorgt weer voor meer vermoeidheid", zegt Jansen.

Schermpauzes

Het is goed om je daar bewust van te zijn. "De enige tip die er echt is: neem genoeg schermpauzes. Kom van die computer af."

Dat lijkt misschien simpel, maar het thuiswerken maakt dat lastiger. Je loopt bijvoorbeeld niet meer naar de koffieautomaat waar je een praatje maakt met een collega. "Terwijl je daarbij je ogen juist anders gebruikt", zegt Jansen.

'Ouders moeten kinderen leren vaker op te kijken van scherm'
Lees ook

'Ouders moeten kinderen leren vaker op te kijken van scherm'

Thuis heb je minder afleiding, waardoor je langer doorgaat en meer naar één punt kijkt. "Dat doet constant een beroep op het scherpstellen van je ogen. Dat is niet per se verkeerd, maar vrij intensief."

Bij een telefoon is dat nog inspannender. "Je moet meer je best doen om te kijken. Een groter beeldscherm heeft meer bereik. Maar welk scherm je ook hebt, de beste tip blijft: schermpauzes."

Lees meer over
RadboudumcThuiswerkenOogheelkundeCoronacrisis in NederlandEditie NL Link in bio