Slimme sensoren

Somnoloog: 'Apparaten die je slaap meten, zijn maar beperkt betrouwbaar'

·Aangepast:
© EditieNLSomnoloog: 'Apparaten die je slaap meten, zijn maar beperkt betrouwbaar'
RTL

Slimme apparaten om je slaap te meten zijn razend populair. Behalve de smartwatches die je 's nachts om je arm houdt is er nu ook een apparaat dat niet mee in bed hoeft: de Google Nest Hub. Deze meet je slaap vanaf het nachtkastje via slimme sensoren. Maar zijn dit soort slaaptrackers betrouwbaar?

Lindy Schurman kampt sinds ze twee auto-ongelukken heeft gehad met vermoeidheidsklachten. Ze gebruikt daar medicatie voor, maar maakt soms alsnog slechte nachten. Twee jaar geleden is ze begonnen met het tracken van haar slaap met een Fitbit, en inmiddels zou ze niet meer zonder willen.

"Ik kan nu zien of het klopt dat ik onrustig heb geslapen. De metingen kloppen bij mij heel goed. Ik kan precies zien welke nachten ik mijn medicatie ben vergeten", vertelt ze aan EditieNL.

Lindy Schurman meet haar slaap met haar Fitbit
Lindy Schurman meet haar slaap met haar Fitbit

Ze vindt het fijn om het aan de hand van haar smartwatch te kunnen bewijzen dat ze een rotnacht heeft gehad. "Soms heb ik 's ochtends als ik wakker word het idee dat ik overreden ben door een vrachtwagen. Dan kan ik zien dat mijn slaapkwaliteit slecht was. En ook hoe lang ik heb geslapen."

Betrouwbaarheid

Maar zijn deze metingen betrouwbaar? Somnoloog Sebastiaan Overeem van expertisecentrum Kempenhaeghe is sceptisch over de consumentenproducten. "Het gros van dit soort apparaten kijkt naar lichaamsbeweging en hartritme om in te schatten in welke slaapfase iemand zich bevindt, waarvoor je eigenlijk hersenactiviteit moet meten. Het principe snijdt hout, maar de betrouwbaarheid is beperkt, en voor veel producten vrijwel niet onderzocht", vertelt hij aan EditieNL.

De 'score' die er vervolgens uitkomt zou mensen bovendien ongerust kunnen maken. "Je zorgen maken over je slaap kan er juist voor zorgen dat je sléchter gaat slapen. We krijgen intussen al verwijzingen voor patiënten die zich zorgen maken over hun slaap door die score."

Nieuwe stoornis

Er is zelfs een nieuwe slaapstoornis bijgekomen door deze ongerustheid: orthosomnia. "Daarbij willen mensen de perfecte slaap bereiken, waardoor ze juist slechter gaan slapen. Ze zijn overgefocust op het bereiken van goede slaap."

Toch is Overeem niet volledig tegen het gebruik van de apparaten. "Als mensen het leuk vinden om hun slaap te meten, prima. Maar in de praktijk weten mensen zelf ook heel goed zelf of ze afgelopen nacht goed of slecht hebben geslapen."

Google Nest Hub

Wat de Google Nest Hub betreft is Overeem toch onder de indruk. "De meettechniek is cool. Je hoeft niks te dragen. Het is fijn dat ze ook geen uitspraken doen over welke slaapfase mensen in zitten. Er wordt vooral gemeten of je slaapt of wakker bent." Maar of het betrouwbaar is? "Dat blijft de vraag, net als bij andere technische slaaphulpmiddelen."

Lees meer over
FitbitGoogleGezondheidSlaapSlaapproblemenEditie NL Link in bio