Rick streamt zijn leven 24/7: 'Beetje gamen, beetje lullen'
Van samen studeren tot een online kerkdienst bijwonen. Nu we ons leven door de pandemie steeds meer naar online verplaatsen, wordt livestreamen op platforms zoals Twitch en YouTube steeds normaler. Zo normaal zelfs, dat mensen er hun werk van maken.
Zo ook Rick Broers, die deze week de prijs voor Beste Twitcher van 2021 won bij de The Best Social Awards. Sinds het begin van dit jaar streamt hij iedere dag. "Redelijk recent ben ik twee weken achter elkaar live geweest. Dat noemen ze een subhaton", vertelt hij aan EditieNL.
Twitch
Rick streamt op het online platform Twitch, dat zich specifiek richt op livestreamen. Zo streamt hij terwijl hij gamet, maar gaat hij ook in gesprek met zijn kijkers. Een beetje gamen en een beetje lullen, noemt hij het zelf. Op het platform heeft hij momenteel 82.000 volgers. "En Twitch is redelijk nieuw dus dat is best goed."
Hij doet er alles aan om zijn streams interessant te houden. "Dinsdag heb ik bijvoorbeeld de hele dag gestreamd met Tony Junior. Ik heb ooit ook Thierry Baudet uitgenodigd, maar dat ging niet door." Om overal te kunnen streamen heeft Rick een speciale tas waarmee hij kan filmen. "Zo ben ik ook bijvoorbeeld bij de demonstraties rondom de avondklok live gegaan."
Volgens Diederik Broekhuizen, social media expert en oprichter van The Best Social, heeft het livestreamen zijn populariteit grotendeels te danken aan de pandemie. "Het leek op zijn retour, maar door corona is het steeds relevanter", vertelt hij aan EditieNL.
Livestreams geven volgens hem verbintenis. "Bij een stream kan je ook vaak reageren en heb je het gevoel dat je niet alleen bent. Het heeft allemaal met connectie te maken." Zo zitten mensen in streams te gamen, tekenen, met de kat spelen en ga zo maar verder. "Je hebt ook tutorials. Het kan dus ook als informatievoorziening dienen."
De nieuwe norm
Ook na de pandemie denkt Broekhuizen dat streamen populair blijft. "Het is heel simpel en iedereen kan het, dus de drempel is heel laag. Je moet het vergelijken met live televisie, het is nu een niche. Alles verandert, de technologie gaat zo snel, maar het live aspect zal steeds belangrijker en normaler worden."
Voorheen was het raar om live te gaan, zegt Broekhuizen, nu is het genormaliseerd. En in tijden van corona is dat juist gewenst. "De pandemie heeft ervoor gezorgd dat offline niet meer de norm is, maar online."
Waar je vroeger fysiek aanwezig moest zijn, is het nu complex om samen te komen. "Het is daardoor wel een positieve ontwikkeling. Het is makkelijker met connecties, en een goede mix met het offline leven."