Computer ziet of bot is gebroken: 'De rol van artsen gaat veranderen'
Kan een computer zien of een bot gebroken is? Op die vraag probeert het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis antwoord te krijgen. Het ziekenhuis is een proef gestart waarmee ze met kunstmatige intelligentie botbreuken willen vaststellen. Gaat de computer de arts straks vervangen? "Een computer is niet goed met de menselijke kant."
Kunstmatige intelligentie kan helpen bij het stellen van verschillende diagnoses. Zo kun je er borstkanker mee opsporen en dementie mee vaststellen. Ook kan kunstmatige helpen bij het vaststellen van longschade bij coronapatiënten. En in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis wordt nu dus een proef gedaan waarbij ze met kunstmatige intelligentie botbreuken vaststellen.
Dokter blijft nodig
Het doel van de proef is het herkennen van zoveel mogelijk botbreuken. Nu zien artsen nog weleens een botbreuk over het hoofd. Toch blijven er volgens radioloog Erik Ranschaert dokters nodig, want het apparaat herkent nog niet elke breuk. "Het algoritme is nog niet feilloos", zegt hij over het onderzoek. "Vooral bij kinderen is het lastig, want hun botten zijn nog niet helemaal ontwikkeld."
Willem Herter van Pacmed is expert op het gebied van kunstmatige intelligentie. Hij vindt computers een mooie aanvulling voor de zorg, maar geen vervanging van een arts. "Een arts moet de warme mens zijn die de informatie terugkoppelt", vindt hij. "Een computer is heel goed om de informatie bij elkaar te brengen en zo'n gesprek goed geïnformeerd te voeren."
Bovendien weegt een computer volgens Herter niet alles mee. "Zoals hoe vaak de arts de patiënt al heeft gezien en de kleur van de patiënt. Misschien ziet diegene een beetje groen of bleek", zegt hij. "Dat neemt de arts wel mee in zijn advies en diagnose."
Positieve ontwikkeling
Herter denkt dat de rol van technologie binnen de zorg wel groter wordt. Dat betekent niet dat de arts straks verdwijnt. "De rol van de arts gaat veranderen, maar wordt niet per se kleiner", vertelt Herter. "Artsen kunnen zo de handen vrij houden om beter met de patiënt te praten en daar meer tijd aan te besteden."
Ook Ranschaert ziet heil in technologie binnen de zorg. "Wij als radiologen maken dezelfde fouten als het algoritme. Het is alleen wel zo dat een algoritme nog veel kan leren", vertelt hij tegen EditieNL. "Hoe meer informatie je toevoegt, hoe beter hij wordt."