Australische profvoetballer uit de kast, maar hoe zit het met de Nederlandse voetbalwereld?
De Australische voetballer Josh Cavallo is als eerste actieve voetbalspeler uit de kast gekomen. Zijn voetbalclub – Adelaide United – deelde een video van zijn coming out. Hij hoopt dat zijn coming out ervoor zorgt dat andere profvoetballers makkelijker uit de kast kunnen komen. Grote buitenlandse clubs reageren positief, maar hoe zit het met de Nederlandse voetbalwereld?
Voetbalclubs Juventus en FC Barcelona brachten eerder vandaag al een reactie uit via hun sociale media. De Nederlandse clubs blijven vanmiddag echter stil. Jeroen Gortworst van de podcast Schaduwspits – over hoe moeilijk het is om in de voetbalwereld uit de kast te komen – heeft geen idee hoe dat komt. "Misschien vinden ze het niet belangrijk. Of ze hebben het niet gezien, al kan ik me dat moeilijk voorstellen."
Reacties Nederlandse clubs
EditieNL heeft een aantal grote profclubs gebeld over de video van de Australische voetballer. Zo zegt Ajax: "Ajax is van iedereen en voor iedereen. Dat proberen wij ook uit te stralen en wij handelen daarnaar." PSV zegt uit te dragen dat er 'plaats is voor iedereen' bij de club. Ook Vitesse laat weten een club voor iedereen te zijn, waar iedereen ongeacht geslacht, geaardheid, leeftijd, afkomst of geloofsovertuiging welkom is.
Ook FC Utrecht reageert: "Wij benadrukken als club zijnde dat FC Utrecht voor iedereen is, dus dat is bij deze kwestie uiteraard niet anders. Iedereen is welkom en iedereen kan en mag zichzelf zijn bij FC Utrecht." En ook ADO zegt dat iedereen welkom is: "Uiteindelijk gaat het om een veilige omgeving waarin iedereen zich thuisvoelt en vrij voelt."
Maar dat het anders moet in de voetbalwereld is volgens Gortworst zeker. "Wat er anders moet is de hamvraag, maar ik denk dat het toch begint bij uitspreken dat het oké is. En het bespreekbaar maken binnen teams. Ik denk dat dat lang niet altijd gebeurt."
Angsten
Voor het maken van de podcast spreekt Gortworst veel mensen over dit thema. Uit die gesprekken blijkt dat er bij spelers bepaalde angsten heersen om uit de kast te komen. "Als je uit de kast komt en weer op het veld staat krijg je spreekkoren over je heen en wordt er continu 'homo' geschreeuwd als je aan de bal komt", vertelt hij. "Veel spelers zijn ook bang dat ze een buitenlandse carrière mislopen, bijvoorbeeld in China of het Midden-Oosten."
Ook denkt Gortworst dat spelers geen zin hebben om herinnerd te worden als de eerste homospeler binnen de Nederlandse voetballerij. "De jongen die de video opnam is in één klap wereldberoemd. Dat moet je ook maar willen, boegbeeld worden van dit thema", zegt de podcastmaker. "Ik kan me voorstellen dat je als Nederlandse voetballer herinnerd wil worden om je mooie doelpunt of vrije trap, niet omdat je homo bent."
'Bevrijding'
Dat Cavallo als eerste actieve profvoetballer uit de kast is gekomen is vooral voor de speler zelf heel fijn, denkt Maron Pots van Stichting de Roze Règâhs, de eerste roze voetbalfanclub van Nederland. "Deze jongen gaat zijn hele voetbalcarrière genieten van het feit dat hij bij de LHBTI-gemeenschap hoort en dat hij bevrijd is." Pots weet alles van die bevrijding, omdat hij ooit zelf uit de kast kwam. "Ik heb na mijn coming out een veel beter leven gehad."
De coming out van Cavallo is vooral belangrijk voor de jongeren, denkt Pots. "Het is eindelijk een jongere speler die uit de kast komt. De ouderen redden zich wel, maar de jongeren zijn de toekomst", zegt hij. De video van Cavallo maakt dan ook wat bij Pots los. "Het ontroert me en maakt me blij tegelijk."
Of er in Nederland ook een homoseksuele profvoetballer uit de kast gaat komen? Gortworst hoopt van wel. "Het moet wel. Ze zijn er, maar ze durven het gewoon niet te zeggen", zegt hij. In de tussentijd hoopt de podcastmaker dat Nederlandse voetbalclubs zich gaan uitspreken over dit thema. "Alle ogen zijn er nu op gericht. Als je je erover wil uitspreken, dan is dit het moment. Neem het voortouw en ga ervoor."
Reactie KNVB en Eredivisie
De KNVB laat in een reactie aan EditieNL weten een plan te hebben tegen discriminatie in het voetbal. Het plan kent twintig maatregelen verdeeld over vier pijlers zoals bewustwording en samenwerking. De bond geeft onder andere trainingen aan clubs en scheidsrechters om discriminatie tegen te gaan en heeft campagnes lopen met rolmodellen van het Nederlands Elftal en de Oranje Leeuwinnen. "Het doel is dat iedereen zich welkom voelt in het voetbal."
Ook de Eredivisie reageert: "Als Eredivisie CV werken we samen met alle clubs, Keuken Kampioen Divisie, KNVB en andere partijen aan het creëren van een voetbalomgeving waarin iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Dit geldt voor iedereen, ongeacht iemands afkomst, leeftijd, geloof, geslacht of seksuele voorkeur."