Onderzoek Natuur en Milieu

Twee derde supermarktverpakkingen is slecht recyclebaar: 'Plasticsoorten gemixt'

·Aangepast:
© EditieNLTwee derde supermarktverpakkingen is slecht recyclebaar: 'Plasticsoorten gemixt'
RTL

Twee derde van de plastic supermarktverpakkingen is niet goed recyclebaar. Dat blijkt uit onderzoek van Natuur en Milieu onder zeven grote supermarkten in Nederland. Dit komt doordat er verschillende soorten plastic door elkaar worden gebruikt. Bij welke producten gaat het zoal mis?

Van de onderzochte producten bleek ruim de helft slechts beperkt recyclebaar. Dertien procent was zelfs helemaal niet recyclebaar. Met drie procent lukt dit redelijk en 32 procent is goed recyclebaar. "Om het te recyclen moet je plastic in z'n puurste vorm hebben", vertelt Jelmer Vierstra, onderzoeker van Natuur en Milieu, aan EditieNL.

Gemixt

En daar zit nu juist het probleem. "Supermarkten gebruiken meestal verschillende soorten plastic in hun verpakkingen. Soms gaat het bijvoorbeeld om een verpakking die om een andere verpakking gewikkeld is. Die zijn dan zo sterk samengevoegd dat ze niet uit elkaar te krijgen zijn en bijna niet te recyclen zijn."

Alle studenten Radboud Universiteit krijgen vak duurzaamheid
Lees ook

Alle studenten Radboud Universiteit krijgen vak duurzaamheid

Een voorbeeld van een product waar het vaak misgaat is wasmiddel. "Om die flessen zit een tweede laag plastic heen. De fles is van PE en het etiket van PET. Die zijn moeilijk te scheiden. Ook in de composteerbare linzenverpakking van EkoPlaza hebben we plastic gevonden. Dat wil je er niet in hebben." Een voorbeeld van hoe het wél moet is de verpakking van de volkoren couscous van Albert Heijn. Die bestaat uit slechts één soort plastic.

Plasticsoorten

Er bestaan honderden soorten plastic. Een van de bekendste is polyethylene terephthalate, ook wel PET genoemd. Hier worden de bekende petflessen van gerecycled. Daarnaast bestaat er hogedichtheidpolyetheen, dat vaak gebruikt wordt om kratten en emmers van te recyclen. En polystyreen, waar wegwerpservies en de blauwe champignonbakjes van gemaakt worden.

Scanner

Maar hoe onderscheid je die plasticsoorten? Student Jerry de Vos (28) heeft er een scanner voor uitgevonden. Met behulp van infraroodstraling en de reflectie daarvan kun je verschillende soorten plastic onderscheiden. Jerry heeft hiermee de James Dyson Award in de categorie duurzaamheid gewonnen. Hij krijgt hiervoor 30.000 Britse pond, omgerekend 35.000 euro.

De productiekosten van de scanner zijn zo'n 400 euro. "Ik wil het prijzengeld inzetten zodat het minder duur gaat worden. Ook ga ik de scanner verbeteren zodat het bijvoorbeeld andere kleuren plastic kan herkennen."

Jerry en zijn scanner© EditieNL
Jerry en zijn scanner
Lees meer over
PlasticsoepDuurzaamheidSupermarktEditie NL Link in bio