Streng dieet tegen ADHD: 'Mocht alleen zout, peper, kalkoen, kool en rijst'
Een streng dieet zou zomaar eens de oplossing kunnen zijn tegen symptomen van ADHD. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit. Zij zagen na aanpassing van het eetpatroon effect in de hersenactiviteit. Floris (13) probeerde het dieet uit. "Anderen vinden me nu minder raar."
In Nederland heeft zo'n vier procent van de kinderen tussen de 4 en 12 jaar ADHD-symptomen. Dit zijn volgens het CBS 50.000 tot 60.000 kinderen. Het gaat om symptomen als impulsiviteit, hyperactiviteit en concentratieproblemen.
Beperkt menu
Floris Smit volgde het dieet om deze symptomen tegen te gaan. Hij mocht maar een handjevol ingrediënten eten. "In het begin mocht ik alleen peper, zout, kalkoen, kool en rijst", vertelt hij aan EditieNL. "Dat deed ik voor een week en daarna gingen we steeds meer dingen uitproberen in een bepaalde volgorde."
Vervolgens werd er gekeken naar de resultaten. Floris hield op een kalender bij hoe hij zich voelde. "Het ging goed met me. Ik was rustiger dan daarvoor." Normaal gesproken had hij moeite met concentreren, maar ook dat ging beter.
Minder symptomen
Floris zegt zich nu net als de andere kinderen te voelen. "Een soort van normaal. Dat is echt veel fijner, want zo kan ik hogere cijfers halen, me beter concentreren en meer vrienden maken. Nu vinden anderen me minder raar."
Ook zijn ouders merkten de positieve effecten van het dieet. "Hij slikt nu geen medicijnen meer. Het is echt ongelooflijk", vertelt moeder Maaike. "We vinden het heel knap hoe goed Floris doorzet in dit dieet. Hij merkt het direct als bepaalde voeding hem triggert, dus dat helpt hem ook om door te zetten", vult vader Thijs aan.
Dat het dieet positieve resultaten oplevert ziet ook Saartje Hontelez, onderzoeker bij Wageningen Universiteit en Research. "We zien bij een heel aantal kinderen dat ze heel goed reageren op het dieet en dat ze eigenlijk niet meer in de ADHD-categorie vallen", vertelt ze aan EditieNL.
Hersenactiviteit
Tijdens het onderzoek werd er gekeken naar de relatie tussen de activiteit van verschillende hersendelen en het veranderen van symptomen van kinderen met ADHD. "We weten dat bij hen de activiteit in verschillende delen van de hersenen anders is."
In een van deze hersendelen heeft een kind met ADHD een verlaagde activiteit in vergelijking met een kind zonder ADHD. Door het gebruik van medicijnen neemt deze activiteit toe. "Hetzelfde effect zien wij na het volgen van het dieet", vertelt Hontelez.
Door middel van het onderzoek proberen onderzoekers erachter te komen welke voedingsmiddelen triggers zijn voor kinderen met ADHD. Om deze reden is het menu tijdens dit dieet erg beperkt. "Het bevat een klein aantal voedingsitems. Je mag bijvoorbeeld maar een bepaald aantal groenten, een of twee soorten fruit en één soort vlees."
Niet voor ieder kind
Het traject duurde vijf weken en het menu werd steeds uitgebreider. "Daarna kan het dieet nog zo'n twee jaar doorgaan. En dan breidt je het dus uit, zoals Floris nu doet. Het varieert deels per kind welke voeding een trigger is."
Het is overigens niet de bedoeling dat ieder kind met ADHD dit dieet zal gaan volgen, benadrukt de onderzoeker. "Het is heel ingrijpend. We willen dus eerst weten hoe het werkt, zodat niet precies dit dieet, maar iets toegankelijkers ook voldoende is."