Tientallen slachtoffers door vuurwerkchallenge op TikTok: 'Ze stampen erop'

Artsen waarschuwen: er gaat een TikTok-challenge rond die kinderen aanmoedigt om op vuurwerk te stampen. Bij brandwondencentra worden hierdoor regelmatig kinderen binnengebracht met ernstige brandwonden. Hoe gevaarlijk is kindervuurwerk?
Bij de TikTok-challenge worden de kinderen uitgedaagd om op vuurwerk als tolletjes en grondbloemen te stampen, allebei een soort van rotjes. Ogenschijnlijk onschuldig vuurwerk, maar op deze manier heel schadelijk. "Kinderen stampen op het vuurwerk voor een hardere knal, maar tegelijkertijd brandt het vuurwerk door de schoenen heen", vertelt woordvoerder Nicky Jansen van de Nederlandse Brandwonden Stichting.
Dat kan weer leiden tot derdegraadsbrandwonden, met nu al tientallen slachtoffers tot gevolg. "We hebben geen exacte aantallen, maar we hebben al van drie brandwondencentra gehoord dat ze meerdere kinderen hebben behandeld met brandwonden", zegt Jansen.
Vierhonderd graden
Ook Martin Baartmans, kinderarts bij Brandwondencentrum Maasstad Ziekenhuis, heeft al kinderen binnen zien komen met derdegraadsbrandwonden. "Je moet je voorstellen: hete thee is zo'n 75 graden en als je dat over je heen krijgt heb je binnen een seconde een blaar. Bij brandend vuurwerk zijn die temperaturen wel drie- of vierhonderd graden."

Dat zorgt volgens de kinderarts al binnen een fractie van een seconde voor een diepe brandwond, met alle gevolgen van dien. "Die wond moet dan geopereerd worden en je blijft lange tijd last hebben van die plek, want het blijft kwetsbaar."
Makkelijk verkrijgbaar
Waarom spelen die kinderen eigenlijk überhaupt met vuurwerk? Een deel van het probleem zit hem in het feit dat kindervuurwerk – ook wel categorie F1-vuurwerk – heel makkelijk verkrijgbaar is. "Het is te koop bij de supermarkt en drogist, vanaf twaalf jaar kun je dat al kopen", zegt woordvoerder Jansen.
Soms krijgen kinderen het ook cadeau. "Mensen denken dat het heel onschuldig is, maar koud vuur bestaat natuurlijk niet en er gebeuren jaarlijks regelmatig ongelukken mee", legt Jansen uit. "Zo kan het vuurwerk in een jas terechtkomen of in de laarsjes van een kind."
Campagne
Het vuurwerk zelf afsteken en vervolgens aan je kind geven is volgens de woordvoerder dus ook geen goed idee. "Jonge kinderen hebben soms de motoriek nog niet om het weg te gooien en houden het dan vast." Daarom heeft de Brandwonden Stichting nu een campagne gelanceerd – Geen Kinderspel – om ouders bewust te maken van de risico's van kindervuurwerk.
Laat je kinderen niet met vuurwerk spelen, is de hoofdboodschap van de campagne. "Doe je het wel, blijf er dan bij en zorg dan dat hun capuchon in hun jas wordt gestopt en hun broek in de laarzen. Dan kan daar niks in vallen."
Kinderarts Baartmans is het met die boodschap eens. "Ik snap dat sommige kinderen kindervuurwerk leuk vinden en afsteken, maar laat kinderen daar als ouder niet onbeheerd mee spelen", zegt hij. "Het is absoluut niet onschuldig. Wees je als ouder bewust van het gevaar."