Gouden tand of kunstknie: in crematoria blijft voor miljoenen aan metalen over
Een gouden tand, een pin die een gebroken bot bij elkaar heeft gehouden of een kunstheup. Wanneer een overledene wordt gecremeerd blijven er niet alleen as over maar ook allerlei metalen. Crematoria leveren deze grondstoffen in bij recyclingbedrijven en halen er miljoenen mee op. "Wij kunnen niet zien wat er in de kist zit."
Je staat er niet meteen bij stil, maar het menselijk lichaam zit soms vol metaal. Denk aan een plaatje dat is gezet om een gebroken arm te helen of een nieuwe knie. Deze materialen weerstaan de hitte van een crematie en blijven achter in de as. Crematoria verkopen deze materialen aan recyclingbedrijven. De opbrengst gaat naar goede doelen.
"Het overgrote deel van de edelmetalen is bevestigingsmateriaal van uitvaartkisten. Denk aan spijkers en schroeven", vertelt Roel Stapper van de Landelijke Vereniging van Crematoria tegen EditieNL. "Maar het kan ook gaan om chirurgisch materiaal zoals protheses. Een heel klein deel is edelmetaal met waarde zoals een gouden kies, en een enkele keer sieraden."
Sieraden worden meestal door de nabestaanden voor de crematie verwijderd. "Soms willen mensen dat bijvoorbeeld een trouwring om blijft. Deze verbrandt dan, er blijft slechts een klein bolletje metaal over."
Medewerkers van crematoria kunnen een ring of gouden kies niet meer verwijderen. Daarvoor moeten de nabestaanden vooraf duidelijk afspraken maken met de uitvaartverzorger. Deze zal de sieraden dan verwijderen. "Wij kunnen niet zien wat er in de kist zit. De uitvaartkist is gesloten."
Een groter object zoals een prothese is na een crematie wel te herkennen. John Vogels van Crematorium Iepenhof merkt dat mensen wel nieuwsgierig zijn naar het proces. "Soms krijgen we weleens een vraag over wat er met een prothese gebeurt. Maar we krijgen bijna nooit vooraf de vraag van nabestaanden of ze de heup- of knieprothese mogen houden."
Titanium
"Om de zoveel maanden worden de overblijfselen opgehaald door een gespecialiseerd bedrijf, en die kijkt of de metalen kunnen worden gerecycled." Zo kan het titanium uit een kunstgewricht weer gebruikt worden in de vliegtuigindustrie.
Opbrengst:
Jarenlang schommelde de opbrengst van alle crematoria van het metaal zo tussen de 1,6 en 2,5 miljoen euro. Naar verwachting brengt het metaal door de hoge grondstofkosten dit jaar bijna vijf miljoen euro op.
Bron: Landelijke Vereniging van Crematoria
Volgens Stapper van de Landelijke Vereniging van Crematoria gaan alle opbrengsten naar het goede doel. "De opbrengst van vorig jaar was bijna vier miljoen euro. Dat geld gaat naar het Dr. C.J. Vaillant Fonds. Dat voornamelijk zorg gerelateerde goede doelen steunt."